Γιωρκάτζη: Δεν ήταν στοχευμένη η μείωση ΜΕΔ τα τελευταία έτη

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου πραγματοποίησε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Στον χαιρετισμό της στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές», η κ.Γιωρκάτζη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι γίνεται όχι άδικα, μεγάλη συζήτηση για τα

ΜΕΔ. «Πολύ σύντομα να αναφέρω ότι η μείωσή τους, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν ήταν η στοχευμένη», ανέφερε για το θέμα, για να συμπληρώσει ότι, «Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωση τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η άμεση αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αποφασιστική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τους αποφέρει σημαντικά οφέλη αφού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία και θωράκιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».

Η Διοικήτρια ανέφερε ακόμη ότι, «Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σφαιρικά τα όσα έχουν γίνει στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, κυρίως, μετά την οικονομική κρίση του Μαρτίου 2013 και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας.

Οι προκλήσεις και προοπτικές είναι εκεί και τις βιώνουμε όλοι. Στο πλαίσιο αυτό είναι εύκολο να στοχοποιούνται, θεσμοί και προσωπικότητες. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο εύκολο να γίνεται ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που αντιστοιχεί στον καθένα μας και να προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό κάνουμε εμείς εδώ στην Κεντρική Τράπεζα: Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στα προβλήματα, να προβληματιζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις.

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μετά την οικονομική κρίση του 2013, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει υπάρξει και σημαντική πρόοδος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε η εμπιστοσύνη στο σύστημα να μη διασαλευτεί. Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων».

«Θα πρέπει να είμαστε σωστοί και ωφέλιμοι όταν προβαίνουμε σε αξιολόγηση ή κριτική. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η επίτευξη προόδου και η διόρθωση των κακώς εχόντων, όχι απλώς να είμαστε αρεστοί. Πιστεύω ότι μετά τα όσα έχει περάσει ο τόπος μας, οφείλουμε να έχουμε αυτή τη στάση και να προστατεύουμε τους πολίτες.

Γι’ αυτό και αποδίδουμε τεράστια σημασία στο χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό. Η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους. Η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, είναι απειλή για την ευημερία των πολιτών», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα