Το debate των ημερών: Λουκουμάδες ή ξεροτήανα;

Μια παράδοση που έχει χαραχτεί στον μυαλό όλων μας από την παιδική ηλικία είναι το «Τιτσίν τιτσίν λουκάνικο, κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζαι να φύετε».

Άραγε γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα πραγματικά παραδοσιακά ξεροτήανα; Ο ειδικός στους λουκουμάδες, Κυριάκος Κυριακίδης, με χρόνια εμπειρίας ετοίμασε ζεστούς λουκουμάδες και ξεροήτανα και μας είπε την ιστορία τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σήμερα που είναι παραμονή των Θεοφανίων φτιάχνουμε τα λεγόμενα ξεροτήανα, είναι παραδοσιακά και δεν τα φτιάχνουν πολλοί σήμερα. Εμείς τα φτιάχνουμε για να διδάσκουμε

τις νέες γενιές τι είναι τα ξεροτήανα.  Τα ξεροτήανα είναι μια άλλη ζύμη στην οποία έχει μέσα σταφίδα, τα οποία τρώγονται κρύα και τα φύλαγαν και έτρωγαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν υπήρχαν τότε οι σημερινοί λουκουμάδες αλλά τα παραδοσιακά ξεροτήανα και εξελίχθηκαν οι λουκουμάδες. Τα ξεροτήανα ήταν αυτά που έριχναν πάνω στα κεραμίδια μαζί με λουκάνικα».

Ακολούθως, ο  κύριος Κυριάκος Κυριακίδης αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά του για νόστιμους λουκουμάδες, αναφέροντας ότι  «το μυστικό για νόστιμους λουκουμάδες είναι τα αγνά υλικά, το λάδι ακόμα και το νερό που χρησιμοποιείς. Όλα παίζουν τον ρόλο τους».

Ενώ, τέλος ανέφερε ότι οι πιτσιρικάδες ζητούν λουκουμάδες με σοκολάτα.

Δείτε το απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα