Γιατί παραλύουν οι ΗΠΑ (vid)

Σφίγγει ο κλοιός της πολιορκίας των δημοκρατικών, γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019.

Τα πέντε δισεκατομμύρια για ανύψωση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό η αιτία για το νέο μερικό shutdown και πλέον οι δύο πλευρές αλληλο - επιρρίπτουν ευθύνες.

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από τον διάλογο στο Κογκρέσο.

Αν δεν υπάρξει κατάληξη η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο 23/12.

Χθες 21/12 μετά από 4 ώρες διαφωνιών το σώμα δεν κατέληξε σε συμφωνία με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι λειτουργίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Εννιά

από τα συνολικά 15 Υπουργεία, βάζουν λουκέτο και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μεταξύ αυτών είναι τα Υπουργεία των Εσωτερικών, της Ασφάλειας, των Μεταφορών και της Δικαιοσύνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί, αν και χρειάζεται ψήφους από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ρίχνοντας σε αυτούς την πλήρη ευθύνη, τόσο για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν απλήρωτοι στις γιορτές ή θα βγουν σε άδειες άνευ απολαβών, όσο και για τις συνέπειες που θα έχει το λεγόμενο shutdown, εκφράζει ελπίδα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ.

Φαινόταν από την προηγούμενη εβδομάδα αυτή η εξέλιξη, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος απέρριψε το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Το απέρριψε επειδή δεν περιελάμβανε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ύψους 5 δισεκατομμυρίων.

Ως εκ τούτου το ζήτημα επέστρεψε στο Κογκρέσο και οι δημοκρατικοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εγκρίνουν αυτή τη χρηματοδότηση για το τείχος.

Ο Τραμπ δεν σκοπεύει να υπογράψει αν δεν υπάρχει η χρηματοδότηση και κάπως έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ξανά shutdown, με τους δημόσιους υπαλλήλους να είναι τα θύματα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στόχος πάντως είναι λύση να βρεθεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, οπόταν οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν την ηγεσία της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα