Γιατί οι νέοι και οι γυναίκες απέχουν από τις εκλογές (vid)

Η αποξένωση και η αδιαφορία του κόσμου είναι, σύμφωνα με τις έρευνες, δύο από τις βασικές παραμέτρους που συνδέονται με την αποχή σε μια εκλογική διαδικασία, με τους νέους και τις γυναίκες να αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χριστίνα Λοΐζου τόνισε ότι η κοινωνία λειτουργεί και βασίζεται πάνω σε μοντέλα αξιών και αρχών τα οποία συνήθως έχουν να κάνουν με την θρησκεία, με την κοινωνία να τα προωθεί.

Τα εν λόγω

μοντέλα συνδέονται με την άσκηση της δημοκρατίας, την ελευθερία του ατόμου, την ευημερία και παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η οικονομική κρίση κατάφερε να φτωχύνει τον κόσμο. Η φτώχεια και η ανεργία είναι παράγοντες που συντείνουν πάρα πολύ στην αλλοτρίωση του ατόμου και στην αποστασιοποίησή του από την πολιτική ζωή. Οι άνθρωποι αποξενώνονται και αδιαφορούν για την πολιτική ζωή γιατί θεωρούν ότι οι πολιτικοί έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάστασή τους, αλλά και δεν φαίνεται να προσφέρεται κάποια προοπτική», είπε.

Τόνισε δε ότι αυτό επηρεάζει κυρίως δύο ομάδες πληθυσμών: τους νέους και τις γυναίκες, εξ ου και το γεγονός ότι σε αυτές οι δύο ομάδες πληθυσμού παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής.

«Στατιστικά οι νέοι και οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της φτώχειας. Μαζί με τις γυναίκες πάνε και τα παιδιά», επισήμανε.

Όσον αφορά την αποχή αυτών των εκλογών, η κα Λοΐζου ανέφερε ότι «υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτή την αποχή. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η ψήφος ήταν υποχρεωτική, κάτι που ανατράπηκε με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον είναι στην ευχέρεια του καθενός», είπε και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα στην ψήφο είναι ιερό και πρέπει κανείς να ψηφίζει για να μπορεί να επηρεάζει την πολιτική που αφορά στην τύχη του.

Πρόσθεσε δε ότι η αποχή στην Κύπρο έχει κοινά σημεία με την αποχή σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως βέβαια και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και με την μετακίνηση πληθυσμών που προέκυψε.

Όσον αφορά στον έντονο διπολισμό που υπάρχει στην Κύπρο, αυτός έχει να κάνει με τις ιστορικές καταβολές του καθενός.

«Στην Αριστερά οι ιστορικές καταβολές εστιάζονται στους εργασιακούς αγώνες που έγιναν κυρίως τον καιρό της αποικιοκρατίας που πέτυχαν, κάτι που έδωσε στο ΑΚΕΛ μεγάλη άνοδο και μεγάλη υποστήριξη από τον χώρο της εργατιάς. Στην Δεξιά βλέπουμε τους αγώνες που έγιναν κατά της αποικιοκρατίας, τον αγώνα της ΕΟΚΑ και σε όσα ακολούθησαν. Οι Κύπριοι εντάσσονται κυρίως σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ο μεσαίος χώρος που φαίνεται ότι εξέφρασε μια διαφορετική άποψη, τουλάχιστον όσον αφορά στο Κυπριακό», είπε προσθέτοντας ότι σε αυτά εστιάζεται και ο δικομματισμός.

Η κα Λοΐζου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει μετεκλογικά να γίνει μια έρευνα ώστε να διαφανεί όχι μόνο γιατί απείχαν όσοι απείχαν, αλλά και για ποιους λόγους συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία όσοι τελικά ψήφισαν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 40.000 νέοι δεν πήγαν να βγάλουν εκλογικό βιβλιάριο. Αν προσθέσουμε αυτό τον αριθμό στον αριθμό της αποχής, τότε το ποσοστό θα έβγαινε πολύ υψηλότερο. Εκείνες τις 40.000 θα τις κατέτασσα περισσότερο στην αδιαφορία παρά στην διαμαρτυρία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα