Γιατί είναι ορόσημο η τετραμερής με την συμμετοχή Πομπέο

Εξελίξεις που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την Κύπρο άρχισαν να ξεδιπλώνονται μετά την χθεσινή (28/1) ανακοίνωση της Exxon για το κοίτασμα στον Γλαύκο.

Προτού προλάβουν να καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί στην Λευκωσία, "κλείδωσε" για τις 20 Μαρτίου τετραμερής διάσκεψη στο Ισραήλ με την συμμετοχή του υπουργού

Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Πρόκειται για είδηση που επιβεβαιώθηκε το απόγευμα και θα αποτελέσει ορόσημο.

Οι εκπληκτικές ανακοινώσεις της Exxon Mobil για το κοίτασμα παγκόσμιου μεγέθους στον "Γλαύκο", ήταν μόνο η αρχή. Πριν στεγνώσει το μελάνι της επίσημης ανακοίνωσης τα θετικά απόνερα είναι εδώ.

Όπως μαθαίνει το Σίγμα και επιβεβαιώσαμε από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πόθος και ο στρατηγικός σχεδιασμός ετών είναι γεγονός καθώς έχει κλειδώσει για τις 20 Μαρτίου τετραμερής συνάντηση στο Ισραήλ, παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πρόκειται για εξέλιξη ορόσημο για την εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως για το ενεργειακό μέλλον.

Με την πραγματοποίηση της τετραμερούς και κυρίως από τις αναφορές που αναμενόμενα θα γίνουν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της παγκόσμιας υπερδύναμης θα κατανοήσουμε και εμείς, αλλά κυρίως η Τουρκία, πόσο αλλάζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες.

Όπως μαθαίνουμε, αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση – που ειρήσθω εν παρόδω αντικαθιστά την προαναγγελθείσα τριμερή στην Κρήτη – θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Το μομέντουμ δε της επιβεβαίωσης της παρουσίας του κυρίου Πομπέο δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν είναι συγκυρία ότι επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil.

Αντίθετα, αυτό δείχνει την ταύτιση των συμφερόντων της Αμερικανικής εταιρείας με τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή των ιδίων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δε γεγονός πως η αξιοποίηση του κοιτάσματος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση 20 ετών, δείχνει ότι η Αμερική ως χώρα, θα είναι εδώ παρούσα με ότι αυτό συνεπάγεται σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και θα πρέπει η Δημοκρατία να φροντίσει καλά τα του οίκου της μη βάζοντας τα αυγά της σε καλάθια ξένων.

Τι αναμένουμε από τις θετικές εξελίξεις στο θαλασσοτεμάχιο Γλαύκος

Στο Προεδρικό έχουν ήδη αρχίσει οι διπλωματικές διεργασίες ώστε, αν είναι εφικτό, στο περιθώριο της τετραμερούς που μάλλον θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, να πραγματοποιηθεί και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πομπέο.

Τον οποίο προφανώς και θα συναντήσει ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα που αναμένουμε είναι να επιβεβαιωθεί και η διεύρυνση της τριμερούς με Αίγυπτο, με την συμμετοχή της Γαλλίας.

Ανακοινώσεις επί τούτου αλλά και για την εμβάθυνση της ασφάλειας με το Παρίσι μέσω της στρατιωτικής βάσης στο Μαρί.

Keywords
Τυχαία Θέματα