Γιατί δεν είναι υγιής ο πολιτικός διορισμός του Αρχηγού Αστυνομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το πρωί της Τρίτης ο νομικός και συνταγματολόγος, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Ο κ.Αιμιλιανίδης ρωτήθηκε και εξήγησε την άποψη του, περί προβληματικής στον πολιτικό διορισμό του εκάστοτε Αρχηγού Αστυνομίας.

Η εν λόγω συζήτηση προκύπτει από την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου από μη ένστολο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παύσης του Αρχηγού Αστυνομίας δεν διέψευσε κάτι, δεν επιβεβαίωσε όμως ότι

ο διορισμός θα αφορά πολίτη ή ένστολο.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τον Αρχηγό Αστυνομίας – Οι φήμες παύσης και το νέο πρόσωπο

Ο νομικός εξήγησε ότι το Σύνταγμα προνοεί πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό διορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο εκάστοτε Αρχηγός διορίζεται και παύεται από τον Πρόεδρο χωρίς να υπάρχουν κριτήρια για την παύση. Αυτό δεν συμβαίνει με τους άλλους αξιωματούχους.

«Το 1960 τα ένοπλα Σώματα θεωρούνταν ότι υπάγονταν στον Αρχηγό της Κυβέρνησης με βάση μια παλιά αντίληψη. Ήταν μια μετεξέλιξη της μοναρχίας τρόπον τινά. Αυτό παρέμεινε.. είναι αν θέλετε παράδοξο γιατί ήδη υπάρχει πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής και αυτό είναι ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης. 

Το πρόβλημα, η έννοια του πολιτικού διορισμού του Αρχηγού το 2023 είναι προβληματική. Με βάση τις μοντέρνες αντιλήψεις για την Αστυνομία που θέλουμε, η Αστυνομία τώρα δεν είναι κυβερνητικός βραχίονας. Ο πολίτης θέλει να νιώθει ότι η Αστυνομία ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα ανεξάρτητο Σώμα», εξήγησε ο νομικός.  

Το Σύνταγμα δεν θέτει περιορισμούς για το ποιος θα γίνει Αρχηγός. Υπάρχει όμως μια λογική, να διορίσεις κάποιον που έχει κάποια σχέση με την Αστυνομία, ανέφερε.

«Αυτό είναι το κακό και γι’ αυτό είπα ότι διαφωνώ. Η έννοια του πολιτικού διορισμού σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τον οποιονδήποτε. Αυτό δεν είναι υγιές για την ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα με μια συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή με τα 2/3 των βουλευτών. Είναι μη θεμελιώδης διάταξη, μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα, με τα 2/3 των βουλευτών», είπε κλείνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα