Για το μεταναστευτικό συζήτησαν Αβέρωφ – Σχοινάς

Με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με το μεταναστευτικό να τίθεται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε για τη συνάντηση τα εξής:

«Είναι χαρά μου να καλωσορίζω στην Κύπρο τον αδελφικό φίλο, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν συνειδητό Ευρωπαϊστή, τον Μαργαρίτη Σχοινά. Τον άνθρωπο που στις Βρυξέλλες

έχει, ταπεινά το λέω, για εμένα το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο. Που προβάλει και προστατεύει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είχα τη χαρά να ανταλλάξω απόψεις για ένα θέμα που απασχολεί και τον τόπο μας. Το μεταναστευτικό. Αγαπητέ μου Αντιπρόεδρε χρειαζόμαστε τη στήριξή σας γιατί είμαστε προ του κινδύνου το μεταναστευτικό να γίνει ίσως ένα από τα πιο μεγάλα, εθνικά ζητήματα του τόπου. Όπως είπατε και σήμερα στην ημερίδα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία είμαστε οι χώρες στην πρώτη γραμμή. Με κυπριακούς όρους ο προφυλακτήρας της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη μεταναστευτική πίεση.

Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρώπης. Δεν είμαστε ρατσιστές, σεβόμαστε και τις διεθνείς Συνθήκες και τις ευρωπαϊκές Αρχές και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε προστασία σε αυτόν που πραγματικά κινδυνεύει στη χώρα του.
Από την άλλη δεν μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος να δεχτεί αυτούς που έρχονται να εκμεταλλευτούν, να γίνουν οικονομικό βάρος, να θέσουν σε κίνδυνο τον δημογραφικό χαρακτήρα με παράνομο, παράτυπο τρόπο και πολλές φορές αυξάνοντας και την εγκληματικότητα, αλλά και όταν οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές ελαύνονται από την Τουρκία. Με πιθανούς εθνικούς κινδύνους. Θέλουμε τη στήριξη της Ευρώπης και η Κύπρος έχει μέσα από αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον το προνόμιο να έχει στο τιμόνι αυτού του δύσκολου χαρτοφυλακίου ενός γνήσιου Ευρωπαϊστή και φίλου της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε τα εξής:  

«Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ξεκινήσω την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου, από την πολύ ωραία ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το μέλλον της Ευρώπης. Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο, τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου και όλες τις ομάδες του Ινστιτούτου που μας φιλοξένησαν. Συζητήσαμε κυρίως τα θέματα του χαρτοφυλακίου που έχουν να κάνουν με αυτό που λέω η Ευρώπη που προστατεύει, που είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Η Ευρώπη που προστατεύει στο μεταναστευτικό, στην ασφάλεια, στα ασφαλή σύνορα, στη δημόσια υγεία και στις επόμενες μέρες που θα έχω τη χαρά να είμαι στην Κύπρο, θα αφιερώσω ακριβώς το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων μου στο εύρος αυτής της θεματικής. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσκολία που έχει η Κύπρος να αναλαμβάνει ένα δυσανάλογα μεγάλος βάρος του μεταναστευτικού για το μέγεθος της χώρας και για τις δομές και τους πόρους που έχει στη διάθεσή της και θέλω να δώσω το βασικό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν θα είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια.

Η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η παρουσία μου έχει ακριβώς αυτή τη σημασία. Θα επισκεφτώ την πράσινη γραμμή με τον Υπουργό Εσωτερικών για να έχω επιτόπια αντίληψη του προβλήματος και τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπογράψουμε ένα μεγάλο μνημόνιο συνεργασίας που θα ενισχύει την Κύπρο και θα κινητοποιεί όλες τις διαθέσιμες μονάδες, υπηρεσίες και πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθούμε γύρω από την Κύπρο.

Πρόκειται για μια αλλαγή σελίδας αν μπορώ να το πω Πρόεδρε στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Χρειαζόμαστε δράση και χρειαζόμαστε άμεση δράση. Κατά τα άλλα ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη θερμή φιλοξενία.

Είναι γνωστό ότι με τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και με όλη την οικογένεια του ΔΗΣΥ, έχω ισχυρούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς. Είναι μεγάλη μου χαρά που τις επόμενες μέρες θα τις περάσουμε μαζί εδώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα