Για στενότερη συνεργασία δεσμεύτηκαν Ευρώπη - ΗΠΑ

Τη δέσμευσή τους για στενότερη συνεργασία ιδίως στο πλαίσιο των εξελισσόμενων και των κοινών προκλήσεων που επηρεάζουν την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επαναβεβαίωσαν σήμερα ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύγκλιση ήρθε κατά τη διάρκεια Υπουργικής Συνάντησης για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υπό την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Άμστερνταμ.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τελικώς τη συμφωνία «Umbrella» η οποία θέτει υψηλά πρότυπα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται από τις Αρχές επιβολής

του νόμου. Ενισχύει επίσης την ασφάλεια δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών, που με τη σειρά τους θα διευκολύνουν την συνεργασία ΕΕ-Η.Π.Α. για την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής για να διασφαλίσουν ότι ωφελεί τόσο τους πολίτες όσο και την συνεργασία των Αρχών για την επιβολή του νόμου. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται συνήθως δύο φορές το χρόνο, για την αξιολόγηση και την προώθηση της Διατλαντικής συνεργασίας στους τομείς της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ο Ολλανδός υπουργός Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης Ard van der Steur καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, την Γενική Εισαγγελέα Loretta E.Lynch και τον Αναπληρωτή Γραμματέα της Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas. Καλωσόρισε επίσης τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, η Vera Jourová, που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, οι αντιπροσωπείες επικεντρώθηκαν σε τρόπους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης , καθώς και στην ανταλλαγή στο πλαίσιο της ασφάλειας των πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης παράνομων ενεργειών, για το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία των δεδομένων και στην πρακτική συνεργασία σε αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για πρώτη φορά τρόπους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μετανάστευσης με την ανάπτυξη ασφαλών, τακτικών και ομαλών διαδικασιών μετανάστευσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διεθνή προστασία για όσους την έχουν ανάγκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες για να ενισχύσουν και να συντονίσουν τις δράσεις τους στον τομέα αυτό, διατηρώντας υψηλά πρότυπα ασφαλείας. Συμφώνησαν ότι οι τρέχουσες μεταναστευτικές και προσφυγικές προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις μέσω της αύξησης της διεθνούς συνεργασίας και περιφερειακής δράσης.

Από την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού στην πορεία προς την επικείμενη Γενική Συνέλευση των Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των μεγάλων μετακινήσεων των προσφύγων και των μεταναστών και στην Σύνοδο κορυφής για τους Πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα