Για ποιο λόγο η ΕΕ είπε «όχι» στις συμφωνίες των «πράσινων διαβατηρίων»

Για την προειδοποίηση της Κομισιόν για τις συμφωνίες των «πράσινων διαβατηρίων» μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Αρχικά, εξήγησε ότι είναι «λογική» αυτή η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «πράσινα διαβατήρια» γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμη χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αλλά σε λίγους μήνες όταν θα αλλάξει αυτή η κατάσταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα το ξαναδεί στον χρόνο που πρέπει.

Σημείωσε ότι γι αυτή την απόφαση θα πρέπει

να δούμε όλα τα δεδομένα. «Καταρχάς σήμερα δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο, εάν εσύ έχεις κάνεις το εμβόλιο και εγώ όχι γιατί δεν ήρθε η σειρά μου και δεν μπορώ να το κάνω, δεν μπορώ να αποκλειστώ από το να ταξιδέψω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεωρείται πολύ πρόωρη συζήτηση γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Πρέπει να έχουμε επαρκή εμβόλια κάτι που αναμένεται να αλλάξει από το δεύτερο τρίμηνο το 2021 και την εισαγωγή ενός ή δύο εμβολίων ακόμα.

Σε ερώτηση για την επιλογή της Ουγγαρίας να ακολουθήσει δική της στρατηγική στους εμβολιασμούς με παραγγελία ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, είπε ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι η πρώτη φορά που δεν φέρεται «ευρωπαϊκά», πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της είπε ότι δεν θα εφαρμόσει απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι στο σύνολο τα κράτη μέλη συντάχθηκαν γύρω από την ΕΕ για μια κοινή γραμμή. Τον Ιούνιο ως ΕΕ λήφθηκε η απόφαση να ακολουθηθεί μια κοινή στρατηγική. Εάν δεν είχαμε αυτή τη γραμμή οι μεγάλες χώρες θα είχαν εξυπηρετηθεί ενώ οι μικρές χώρες ίσως θα περίμεναν ακόμα τις πρώτες δόσεις. Οι εταιρείες προτιμούν τα μεγάλα συμβόλαιο και όχι τις παραγγελίες από ένα μικρό νησί.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: Τι αναφέρει για το μονομερές άνοιγμα των συνόρων των κρατών μελών

Χωρίς PCR &καραντίνα οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα