ΓεΣΥ: "Εμπλοκές" στα λογισμικά Νοσοκομείων - Τι απαντά ο ΟΑΥ

Οι Λειτουργοί υγείας σε όλα τα επίπεδα δεν γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι».

Εξαιτίας του φόρτου εργασίας και της μη έγκαιρης ενημέρωσης, κατά το πλείστων εργαζόμαστε με το παλιό σύστημα καθώς δεν καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ιδιαίτερα το σύστημα του ΓεΣΥ, σημείωσε.

"Πρέπει ο εργοδότης, τόνισε, να αντιληφθεί που έκανε λάθη και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Συνδράμουμε στον βαθμό που

μπορούμε", είπε.

Όσον αφορά τις συνταγές, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι οι πλείστες εκδίδονται χειρόγραφα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεν κατάφερε να μπει στο σύστημα για να συνταγογραφήσει μέσω του συστήματος.

Μιλώντας στην εκπομπή ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως όλα κυλούν ομαλά, ωστόσο παρουσιάζονται προβλήματα κυρίως σε δημόσια νοσηλευτήρια που την ευθύνη ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα, είχε ο ΟΚΥΠΥ.

Πρόκειται κυρίως για θέματα προσαρμογής, ανέφερε, ενώ σημείωσε πως έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον ΟΚΥΠΥ ότι γίνονται προσπάθειες για ενημέρωση.

Ο ιδιωτικός τομέας ειδικά τα φαρμακεία και τα κλινικά εργαστήρια έχουν προσαρμοστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανέφερε, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Όσον αφορά τους αριθμούς, μέχρι τη 13:00 σήμερα, έγιναν 2000 επισκέψεις δικαιούχων σε γιατρούς, εκτελέστηκαν 800 συνταγές, 200 εργαστηριακές εξετάσεις και είχαν υποβληθεί 550 απαιτήσεις πληρωμής γιατρών.

Όλα προχωρούν κανονικά σήμερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δήλωσε η Αν. Διευθύντριά του Έφη Καμίτση.

Ομαλά κύλησε η σημερινή μέρα, παρά κάποια μικροπροβλήματα, δηλώνει η διεύθυνση του ΓΝ Λεμεσού

Χωρίς σοβαρά προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα της εβδομάδας, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και κάποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται, δήλωσε το μεσημέρι ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ.Νικολάου, μέχρι τη μια το μεσημέρι επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού περίπου 780 ασθενείς, μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό επισκέψεων που καταγραφόταν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, που ήταν 1000-1200 ασθενείς.

Επίσης, συνέχισε, γύρω στα 130 άτομα επισκέφθηκαν σήμερα το παλιό νοσοκομείο Λεμεσου και 40 το Ιατρικό Κέντρο στη Λινόπετρα, προσθέτοντας ότι "η μέρα κύλησε πάρα πολύ καλά".

Υποδεικνύοντας πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, ο κ.Νικολάου ανέφερε πως εκεί και όπου εντοπίστηκαν διαδικαστικά προβλήματα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το παλιό σύστημα και τόνισε ότι "σταδιακά και με την εμπειρία μας, όλα αυτά τα πράγματα θα επιλυθούν".

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως προβλήματα εντοπίστηκαν σε σχέση με παιδιά, κυρίως αλλοδαπών οικογενειών, που δεν ήταν εγγεγραμμένα και τα οποία "μέσω των δικών μας λειτουργών μεριμνήσαμε να τα γράψουμε", ενώ κάποια προβλήματα υπήρχαν και σε σχέση με παραπεμπτικά από ειδικούς γιατρούς.

"Σε αγροτικά κέντρα υπήρχαν περιοχές όπου έγιναν επισκέψεις και περιοδείες κι εκεί και όπου είχαμε μικρά θέματα που αφορούσαν το νέο το σύστημα, χρησιμοποιούσαμε τον παλιό τρόπο εργασίας για να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή", ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως "σκοπός και στόχος μας ήταν η εξυπηρέτηση του ασθενή πρώτα και μετά οτιδήποτε άλλο".

Ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο περνά ο καιρός, το σύστημα θα βελτιώνεται και θα επιλύονται τα όποια προβλήματα εντοπίζονται.

Το ΓΕΣΥ πρέπει να πετύχει και θα πετύχει εάν το κοινό το στηρίξει, δηλώνει η Διευθύντρια Γεν. Νοσοκομείου Αμμοχώστου

Αντιμέτωπο με την πρόκληση του ΓΕΣΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με την πρώτη ημέρα να κυλά ομαλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, κατά τη σημερινή ημέρα δεν υπήρξαν σοβαρά εμπόδια για το νοσοκομείο της Αμμοχώστου.

«Όλα κύλησαν ομαλά, ανέφερε, σημειώνοντας πως εξυπηρετήθηκαν όλοι οι ασθενείς, ακόμα και όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα.

Εξήγησε πως έχουν γίνει προσλήψεις σε έκτακτο προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.

«Τεχνικοί καταρτισμένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και έκτακτοι νοσηλευτές και ιατροί θα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο, ανέφερε πως έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη μηχανογραφημενο, οπότε το προσωπικό έχει ήδη την εμπειρία και θα δυσκολευτούν λιγότερο στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα