ΓεΣΥ: Γιατί δεν βλέπουμε φως στην άκρη της σήραγγας

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι υπουργοί του. Έχουν ήδη περάσει από το Υπουργείο Υγείας 2 υπουργοί που μας έδωσαν παχυλές διαβεβαιώσεις για την σύντομη εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Κανονικά με τις υποσχέσεις τους θα έπρεπε την 1η

Ιουλίου εφέτος να αρχίσει η εφαρμογή του με την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, που μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα προπαρασκευής και ετοιμασίας των δεόντων. Πού βρισκόμαστε όμως; Και πάλι στο σημείο μηδέν. Καθυστέρηση επί καθυστερήσεων και υποσχέσεις εφαρμογής του μέχρι το τέλος του 2016! Θα πρέπει ως χώρα να μπούμε στο βιβλίο των ρεκόρ του Guinness. Επί δεκαπέντε συναπτά χρόνια προετοιμαζόμαστε, σπαταλούμε εκατομμύρια σε μελέτες και μισθούς για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το αποτέλεσμα: μηδέν.

Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εθνικά συστήματα υγείας και τουλάχιστο ο φτωχός κοσμάκης έχει και πρόσβαση και δεν έχει να σκέφτεται το οικονομικό.

Γιατί όμως δεν βλέπουμε φως στην άκρη της σήραγγας; Είναι πολύ απλό. Στην Κύπρο έχει πλήρως αποδειχθεί ότι κανείς μα κανείς, και ειδικά οι πολιτικοί μας, δεν νοιάζονται πραγματικά για αυτό τον άμοιρο λαό. Οι κατά καιρούς υπουργοί Υγείας έχουν όλοι τους αναγάγει το ΓεΣΥ σε χόμπι και για λαϊκίστικη κατανάλωση.

Προσπαθούν να προσδώσουν νέο χαρακτήρα (προς το παρόν η τάση είναι για πολυασφαλιστικό – το νέο φρούτο) χωρίς να γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο σύστημα κάτω από τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και με τη φτώχεια που επικρατεί είναι ίσως η χειρότερη επιλογή, επειδή αυτοί που έχουν ανάγκη για ΓεΣΥ, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί θα μείνουν ακάλυπτοι. Από την άλλη, είναι γνωστό πως χωρίς την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός αλλά και ποιοτική βελτίωση στη διαχείριση και οικονομική διαχείριση των κρατικών μας νοσοκομείων. Τι συμβαίνει όμως; Οι συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές του Δημοσίου απαιτούν να μονιμοποιηθούν, κάτι που αντίκειται εντελώς στη φιλοσοφία και πρακτική της αυτονόμησης.

Επιπρόσθετα, ενώ επίσημα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει την εισαγωγή του ΓεΣΥ, οι σύνδεσμοι ιδιωτών ιατρών διαφωνούν. Ξέρετε γιατί; Απλά με την εισαγωγή του ΓεΣΥ θα μπορεί το κράτος να γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά εισοδήματα των περισσοτέρων γιατρών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια ότι οι γιατροί θα πληρώνουν δικαιότερο φόρο εισοδήματος. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αντίθεσης τους.

Και το σενάριο συνεχίζεται. Τα νομοσχέδια είναι έτοιμα αλλά δεν έχουν κατατεθεί για να ψηφιστούν. Γιατί άραγε; Μη πώς δεν θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα (λόγω αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ) και δεν θα περάσουν; Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια δεν είναι έτοιμος να εισάξει το λογισμικό για το ΓεΣΥ, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα. Είναι όμως γνωστό ότι εργαζόταν πάνω στο σχεδιασμό του λογισμικού εδώ και 5-6 χρόνια. Χρειάζονται τώρα 18 μήνες για να βγουν σε προσφορές και να εφαρμόσουν το λογισμικό. Για όνομα του Θεού, πού είναι ο συντονισμός ενεργειών του Υπουργείου Υγείας με τον ΟΑΥ;

Πίστευα πως υπήρχε καλή θέληση και δουλειά από μέρους όλων των εμπλεκομένων ώστε να εφαρμοστεί σύντομα το ΓεΣΥ, όμως με όλα όσα ακούμε και βλέπουμε, ΓεΣΥ δεν βλέπουμε ούτε το 2016, πιθανόν ούτε το 2017, πιθανόν ποτέ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, μα όλοι, φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Η εισαγωγή του ΓεΣΥ ταλανίζεται από την ίδια ασθένεια που έφερε την οικονομική μας κατάρρευση, την κατάρρευση του κράτους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον κοσμάκη, τον φτωχό και άμοιρο που συνεχίζει να πληρώνει τα σπασμένα. Η κοινωνική αλληλεγγύη χάνεται και διαλύεται μπροστά στα οποιαδήποτε ατομικά και πολιτικά συμφέροντα. Σταματήστε επιτέλους να κοροειδεύεται τον λαό που πράγματι μοχθεί για το μεροκάματό του και το αύριο των παιδιών του. Δουλέψτε τώρα σκληρά, συλλογικά και με ανιδιοτέλεια για να εισαχθεί το συντομότερο ένα ΓεΣΥ που να ταιριάζει και να αρμόζει στον κόσμο της Κύπρου. Ο Κυπριακός λαός το δικαιούται. Το κράτος έχει ηθική υποχρέωση να το πράξει.

Ο Δρ Μιχάλης Βωνιάτης είναι ιατρός – Επιδημιολόγος - Εμπειρογνώμονας στη Δημόσια Υγεία

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα