Γερμανός Βουλευτής: Nαι στη συμμετοχή της ΕΕ στο κυπριακό

Εξαιρετικά καλή εξέλιξη θα ήταν ο διορισμός εκπροσώπου ΕΕ στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Γερμανίας στην Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) Ντίετμαρ Μπαρτς.

Ο κ. Μπαρτς απαντούσε σε ερώτηση στο περιθώριο προγεύματος εργασίας που είχε ο ίδιος και μέλη της ομάδας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, στο Βερολίνο.

Ο κ. Ομήρου

είχε κάνει λόγο για «την ανάγκη πιο ενεργού, επικουρικής συνδρομής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προκειμένου αυτή η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται εδώ στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και χαίρομαι που μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μου δίνεται η ευκαιρία να τον ξαναδώ μετά από τη δική μας επίσκεψη που είχαμε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί πολλών θεμάτων», ανέφερε ο κ. Μπαρτς στις δηλώσεις του, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα «γιατί αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν νέες ευκαιρίες», όπως είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, «χαίρομαι για τις αλλαγές που προδιαγράφονται και στις εκλογές της Τουρκίας γιατί πρέπει να πω ότι η πολιτική του Ερντογάν είχε μια διάσταση πολιτικής αντιπαράθεσης και ελπίζω με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών να σταματήσει αυτή η πολιτική επιτέλους».

Ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων είναι εξαιρετικά καλές και «φυσικά θα στηρίξουμε την Κύπρο στο βαθμό που μπορούμε τόσο για να προάγουμε τις οικονομικές σχέσεις της Κύπρου όσο και να συμβάλλουμε στο βαθμό που μπορούμε στο πλαίσιο της ΕΕ ούτως ώστε να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση και να οδηγηθεί το νησί σ` αυτή τη λύση».

Σε ερώτηση αν πρέπει να διοριστεί Ευρωπαίος εκπρόσωπος για το Κυπριακό, είπε ότι «θα θεωρούσα κάτι τέτοιο μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη». Εξέφρασε την εκτίμηση, «ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελε και η Γερμανία να δει τα πράγματα να εξελίσσονται».

Ωστόσο, συνέχισε, «πρέπει να σας πω ότι εμείς, οι Γερμανοί, είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε κάπως συγκρατημένοι και να κινούμαστε μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο». Νομίζω, ανέφερε, «ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνομιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής με τον Υφυπουργό Εξωτερικών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Βερολίνο για μια επίσκεψη εργασίας κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας μεταξύ της Bundestag και της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον Πρόεδρο της Bundestag και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών».

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας», είπε.

Βεβαίως, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, «στο επίκεντρο των συναντήσεών μας, όπως είναι φυσικό, θα βρεθεί το Κυπριακό και η άσκηση πιέσεων ή χρησιμοποίησης των επιρροών που μπορούν να ασκηθούν από την Ομοσπονδιακή Γερμανία προς την Τουρκία για να συναινέσει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου».

«Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω την ανάγκη πιο ενεργού, επικουρικής συνδρομής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προκειμένου αυτή η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε.

Ασφαλώς, πρόσθεσε, «στις συζητήσεις μας θα τεθούν και τα θέματα της οικονομίας και της ανάγκης να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης των επιλογών της ΕΕ προς μια πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εγκατάλειψης των μονόπλευρων πολιτικών της λιτότητας που οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων μέσα στην Ευρώπη».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα