Γερμανίδα ΥΠΑΜ: Θα εξεταστεί η περαιτέρω προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο να βοηθήσει την Ουκρανία με περαιτέρω παραδόσεις όπλων. «Ό,τι είναι δυνατό βρίσκεται υπό εξέταση», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ την Δευτέρα, στην πρωινή εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF «Morgenmagazin». «Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι πάντοτε σαφές ότι δεν υπάρχει η επιλογή να αποδυναμωθεί εξ αυτού του λόγου η Ομοσπονδιακή Άμυνα. Είναι αποστολή μας να διασφαλίσουμε την Άμυνα της χώρας και της Συμμαχίας» είπε.


Η πολιτικός του SPD

τόνισε ότι ο προγραμματισμένος Ειδικός Λογαριασμός των 100 δις Ευρώ για την Ομοσπονδιακή Άμυνα δεν αφορά τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, αλλά τον εξοπλισμό. Πρόκειται για σύγχρονο ραδιοεξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους στρατιώτες, αλλά και για τον διάδοχο του αεροσκάφους Tornado ή για ελικόπτερα και τεθωρακισμένα.

Με τα 100 δις Ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι αγορές, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και η Γερμανία. «Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι να προκληθεί τώρα μία διαδικασία διατύπωσης αιτημάτων και ευχών, σε καμία περίπτωση. Το θέμα είναι να υπάρξει η δυνατότητα να προμηθευτούμε αυτά που χρειαζόμαστε, επειγόντως τώρα».

Η Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης «μεγάλες αλλαγές» στο σύστημα προμηθειών της Ομοσπονδιακής Άμυνας, το οποίο θεωρείται συνυπεύθυνο για τις καθυστερήσεις και τις αυξήσεις στο κόστος των προμηθειών εξοπλισμού. Δεν είναι δυνατόν να διαρκούν οι διαδικασίες υποβολής προσφορών 10 ή 15 χρόνια, τόνισε η κ. Λάμπρεχτ.

«Θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Και θα την διαμορφώσω κατ’ αυτόν τον τρόπο» είπε. Έτσι, το ποσό για τις ταχείες προμήθειες θα ανέβει από τα 1.000 στα 5.000 Ευρώ. «Τότε έχω και την ελευθερία να ασχοληθώ και με τις μεγάλες προμήθειες» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Σολτς: Μόνο από τη Ρωσία ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης αυτή τη στιγμή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα