Γερμανία: Σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου

Σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης θέτει ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τη Γερμανία εξαιτίας της διαμάχης με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, με τη χώρα να προετοιμάζεται σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης για μια πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας συστήνει και ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Το επονομαζόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο οφείλεται στην επαπειλούμενη

επιδείνωση της κατάστασης σε ότι αφορά στα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις στην προμήθεια. Παρόλα αυτά πρέπει να εντείνουμε τα προληπτικά μέτρα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση μιας κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το πρώτο από τρία επίπεδα του σχεδίου δεν προβλέπει περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, ενώ ακολουθούν το επίπεδο συναγερμού και το επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Χάμπεκ, για να περάσουμε στα επόμενα στάδια πρέπει να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στην προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μόνο εφόσον το αντίτιμο καταβάλλεται σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπεται στις σχετικές συμβάσεις.

Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για αυτό, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, τονίζοντας ότι δεν θα δεχτεί καμία παραβίαση των συμβάσεων. Στο πρώτο επίπεδο συναγερμού το Υπουργείο Οικονομίας, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, οι διαχειριστές του συστήματος και τα ομόσπονδα κρατίδια θα παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, συγκεντρώνοντας καθημερινά πληροφορίες. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων θα αναλύει και θα αξιολογεί τα δεδομένα, ώστε -εφόσον χρειαστεί- να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να συνεχίσει να εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία, δήλωσε ο Υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι μόνο στο τρίτο στάδιο η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αποφασίζει ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας και ποιες περιοχές πρέπει να προμηθευτούν ενέργεια κατά προτεραιότητα. Επιπλέον, κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στο φυσικό αέριο, αν και είναι εγγυημένη, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η ενεργειακή επάρκεια για όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία,germania