Γενέθλια με μηνύματα

Τα 40χρονά του γιόρτασε κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσής του το ΔΗΚΟ
«Δεν είμαστε το ίδιο και δεν πρέπει να συνεχίσουμε με τα ίδια. Και γι’ αυτό, στις 22 του Μάη, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Μπροστά πρέπει να πάρουμε την Κύπρο. Μόνο μπροστά», τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος

«Το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι εδώ. Για να διεκδικήσουμε, εκεί που άλλοι υποχωρούν. Για να πιέσουμε, εκεί που άλλοι παραιτούνται. Για να μείνουμε όρθιοι, εκεί που άλλοι

λυγίζουν». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την οποία γιόρτασε και τα σαραντάχρονά του.

Η παρουσία του κόσμου, είπε, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, «σε όλους εκείνους που μας θέλουν αποδυναμωμένους, σε όλους εκείνους που επιχειρούν να πλήξουν το ΔΗΚΟ, σε όλους αυτούς που τους ενοχλεί η φωνή μας, γιατί λέμε την αλήθεια, σε όλους αυτούς που μας θέλουν μικρούς για να μην αντιστεκόμαστε. Σε όλους αυτούς που δεν μας συγχωρούν ότι το 2004 χαλάσαμε τα σχέδιά τους, τους λέμε, το ΔΗΚΟ ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Ενωμένο, δυνατό και για τα επόμενα 40 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανάχωμα στον δικομματισμό
Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, πρέπει να είναι εδώ για ένα ισχυρό Κέντρο, ανάχωμα στον δικομματισμό και την αλαζονεία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. «Το δικομματικό κατεστημένο μάς θέλει αδύναμους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Μας θέλουν υποταγμένους για χάρη της εξουσίας. Δεν κατάλαβαν καλά. Απέναντί τους στέκεται όρθιος ο περήφανος ΔΗΚΟϊκός κόσμος. Δεν υποταχθήκαμε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε ποτέ», είπε.

Πρόσθεσε ότι θέλουν το ΔΗΚΟ βολικό συνεργό σε μια κακή λύση. «Θα τους χαλάσουμε και πάλι τα σχέδιά τους. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας, όπως μας το ζήτησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν πρόκειται ποτέ να ακυρώσουμε τον λόγο της δημιουργίας και της ύπαρξης του κόμματός μας. Δεν πρόκειται ποτέ να βεβηλώσουμε τους ιερούς αγώνες του περήφανου ΔΗΚΟϊκού κόσμου», υπογράμμισε.

Ο ισχυρός ρόλος
Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε στα μέλη του κόμματός του ότι αυτό που διακυβεύεται στις 22 του Μάη δεν είναι ένα ποσοστό, αλλά κατά πόσον θα παραμείνει ισχυρή η φωνή του ΔΗΚΟ και αν θα διασφαλιστεί ο ισχυρός και αποφασιστικός του ρόλος. Στα διακυβεύματα ενέταξε, επίσης, την έξοδο της χώρας και του λαού από τη χρεοκοπία, την ύπαρξη ενός ισχυρού Κέντρου, ανάχωμα στον δικομματισμό -γιατί δεν υπάρχει Κέντρο χωρίς ισχυρό ΔΗΚΟ, όπως είπε χαρακτηριστικά-, το κατά πόσον θα συνεχίσει να υπάρχει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η σωστή λύση του Κυπριακού.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι κατά πόσον θα λιποτακτήσουμε ή θα συνεχίσουμε τους αγώνες του Εθνάρχη Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου. Σας καλώ να δώσουμε το "παρών" μας σε αυτόν τον αγώνα. Σας καλώ να αγωνιστούμε για ένα δυνατό ΔΗΚΟ. Σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Να πάρουμε, μαζί, την Κύπρο μπροστά. Μπορούμε», τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος.

Δύσκολες μάχες σε κρίσιμες στιγμές
Μιλώντας για την ιστορία του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέτισε φόρο τιμής στους ιδρυτές του κόμματος και στα στελέχη που για 40 χρόνια δίνουν δύσκολες μάχες σε στιγμές κρίσιμες για την Κύπρο. Αναφερόμενος στον Σπύρο Κυπριανού, σημείωσε ότι πρώτος σήκωσε ψηλά το τιμημένο λάβαρο του ΔΗΚΟ. «Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Εθνάρχη Μακαρίου. Δώσαμε και κερδίσαμε τη μάχη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Προστατεύσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία όταν κάποιοι ήθελαν να την καταλύσουν.

Σταθήκαμε δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο, όταν μας ζήτησε να πούμε ένα ισχυρό ‘όχι’. Από τη μέρα της ίδρυσής μας μέχρι σήμερα, το ΔΗΚΟ δεν έλειψε ούτε μια στιγμή από τη μάχη για μια σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, για τη δημιουργία κράτους προνοίας, για την ανάπτυξη και την ευημερία. Δημιουργήσαμε τις βάσεις για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αλλά πάνω απ’ όλα, εδώ και 40 χρόνια, ζούμε και αναπνέουμε για έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Την απελευθέρωση της πατρίδας μας και τη σωστή λύση του Κυπριακού», είπε.

Η ιστορία του ΔΗΚΟ, σημείωσε περαιτέρω, είναι μια ιστορία συνεχούς διεκδίκησης για να πάρουμε την Κύπρο μπροστά. «Αυτό που πάντοτε χαρακτήριζε το κόμμα μας ήταν η μετριοπάθεια αλλά και η αγωνιστική του διάθεση. Η τεκμηριωμένη κριτική αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις. Η διεκδίκηση αλλά με την απουσία φανατισμού. Με τον ίδιο τρόπο η ιστορία του κόμματός μας συνεχίζεται. Με τον ίδιο τρόπο απαντάμε στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μόνο μπροστά
«Κατανοούμε την πικρία, την απογοήτευση, ακόμη και τον θυμό του κόσμου. Δεν είμαστε, όμως, όλοι το ίδιο. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο εκείνοι που πήραν τη χρηματοδότηση της Focus, με εμάς που δεν την πήραμε. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο εκείνοι που χρεοκόπησαν την οικονομία, με εμάς που τους προειδοποιούσαμε για την καταστροφή. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο εκείνοι που λαΐκιζαν, με εμάς που συμπεριφερθήκαμε με υπευθυνότητα. Και δεν μπορεί να είναι το ίδιο εκείνοι που μας άφησαν χρέη, με εμάς που αφήσαμε πλεονάσματα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. «Δεν είμαστε το ίδιο και δεν πρέπει να συνεχίσουμε με τα ίδια. Και γι’ αυτό, στις 22 του Μάη, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Μπροστά πρέπει να πάρουμε την Κύπρο. Μόνο μπροστά», τόνισε.

Η «νούσιμη» δύναμη
Χαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μάρκος Κυπριανού. Τόνισε πως η ίδρυση του ΔΗΚΟ δεν ήταν θέμα προσωπικής φιλοδοξίας αλλά εθνική ανάγκη. «Το ΔΗΚΟ πέτυχε και πετυχαίνει στην αποστολή του, γιατί έχει ως μόνο κριτήριο τον άνθρωπο, τον πολίτη, και είναι έτοιμο να εφαρμόσει πολιτικές που δεν προκαθορίζονται από ιδεολογικές προκαταλήψεις, ούτε πολιτικούς δογματισμούς, αλλά είναι ελεύθερο, με ανοικτό μυαλό, να υιοθετήσει αυτό που ωφελεί τον πολίτη», είπε. Η αποστολή μας, πρόσθεσε, δεν έχει αλλάξει.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ οφείλει να παραμείνει το κόμμα της μετριοπάθειας αλλά όχι της μετριότητας, αγωνιστικό αλλά όχι ακραίο, διεκδικητικό αλλά όχι παράλογο, εποικοδομητικό αλλά όχι υποχωρητικό, με προτάσεις και όχι με άρνηση. «Το ΔΗΚΟ πρέπει να συνεχίσει να είναι η φωνή της σύνεσης, που δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Η ‘νούσιμη’ πολιτική δύναμη στην Κύπρο, μακριά από ακρότητες και δογματισμούς», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι πολύ συχνά ταλανίζεται από εσωστρέφεια και η ενότητα και η επίτευξη συναίνεσης παραμένουν συνεχής ανάγκη. Κάλεσε άπαντες να βάλουν στο πλάι προσωπικές διαφωνίες και να καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την ενδυνάμωση του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα