Γάλλος Υπουργός Παιδείας: Eνίσχυση Αρχαίων Ελληνικών & Λατινικών στα Λύκεια

Η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της διδασκαλίας των κλασικών στα σχολεία σε μια πρωτοβουλία που οι υποστηρικτές λένε ότι θα καταπολεμήσει την εγρήγορση και θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους Times, o Jean-Michel Blanquer, ο υπουργός Παιδείας,  ένωσε δυνάμεις από τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ελλάδα

και την Κύπρο στην υπογραφή ενός χάρτη που υπόσχεται μια «παγκόσμια και διεθνή στρατηγική για την προώθηση και ανάπτυξη της Λατινικής και της Αρχαίας Ελληνικής».

Ο Blanquer είπε ότι τα Λατινικά και τα Ελληνικά θα εισαχθούν στα επαγγελματικά λύκεια, στους μαθητές έκτης τάξης που σπουδάζουν επαγγελματικά μαθήματα να τους εκπαιδεύσουν για θέσεις εργασίας σε μέρη όπως εστιατόρια, εργοστάσια, σαλόνια ομορφιάς και γκαράζ.

Είπε ότι ήθελε αυτοί οι μαθητές να «αναπτύξουν τον πολιτισμό τους» διαβάζοντας συγγραφείς όπως ο Σοφοκλής.

Ο Blanquer είπε ότι στόχος του ήταν να υπογραμμίσει και να ενισχύσει τα λατινικά και τα ελληνικά σε μια εποχή που δέχονταν επίθεση από Αμερικανούς αριστερούς που τους κατήγγειλαν ως πηγή του ρατσισμού.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Κόβουν» τον Όμηρο από ορισμένα σχολεία γιατί είναι «σεξιστής»

Ο Dan-el Padilla Peralta, αναπληρωτής καθηγητής κλασικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, υποστηρίζει ότι η πειθαρχία χρησιμοποιείται εδώ και 2.000 χρόνια ως δικαιολογία για τη σκλαβιά, την αποικιοκρατία και τον φασισμό. Είπε ότι ελπίζει να εξαφανιστεί.

Όπως σημειώνουν οι Times, ένα λύκειο στη Μασαχουσέτη αφαίρεσε την Οδύσσεια του Ομήρου από το πρόγραμμα σπουδών του φέτος με το επιχείρημα ότι το έργο έρχεται σε αντίθεση με την «πολιτιστικά ανταποκρινόμενη και αντιρατσιστική» ατζέντα που ήθελε να προωθήσει. Ένας δάσκαλος στο σχολείο κατήγγειλε το έργο ως «σκουπίδι».

«Έχω διαβάσει και ακούσει αυτούς τους κριτικούς, μερικοί από τους οποίους φτάνουν στο σημείο να προσποιούνται ότι μπορείτε να βρείτε στον Όμηρο μιας απολογία για τη σκλαβιά», είπε ο Blanquer. «Στις ΗΠΑ υπάρχουν ακαδημαϊκοί που συντάσσουν χάρτες για απομάκρυνση-αποαποκιοποίηση των αρχαίων συγγραφέων», σήμείωσε

«Βρίσκω τέτοιες ερμηνείες απολύτως ‘’εκθαμβωτικές’’: είναι ανεξιχνίαστος παραλογισμός να κολλάς ένα όραμα του σύγχρονου κόσμου σε κείμενα που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια. Αυτή είναι μια άθλια ιστορική και ηθική αναθεώρηση», είπε.

Η προώθηση των κλασικών θα βοηθούσε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για τα οποία τα λατινικά και τα ελληνικά ήταν «ο πρωταρχικός μας κρίκος . . . το πρώτο μας ομοσπονδιακό στοιχείο», πρόσθεσε

Η χάρτα που υπέγραψαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος έλεγε ότι η «ανανέωση και ανάπτυξη» των κλασικών θα συμβάλει στην ενίσχυση του μέλλοντος της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα