Γαλλικό ντοκιμαντέρ για κατά συρροή δολοφονίες:"Μοντέρνα σκλαβιά"

Ένα μίνι ντοκιμαντέρ για τις κατά συρροή δολοφονίες που ήρθαν στην επιφάνεια και συγκλόνισαν το νησί μας έκανε το γαλλικό κανάλι arte.tv. Η δημοσιογράφος που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ επισκέπτεται την Κόκκινη Λίμνη και παράλληλα συνομιλεί με τον Επικεφαλής των ερευνών, Μάρκο Τράγκολα, με τον Πρόεδρο του κινήματος ΚΙΣΑ, Δώρο Ιωαννίδη, αλλά και με την Πρόεδρο της κοινότητας των Φιλιππίνων στην Κύπρο.

Το ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται

«Στην Κύπρο, θεσμικός ο ρατσισμός». Γίνονται αναφορές για τις δολοφονίες και το πώς εντοπίστηκαν οι έξι (μέχρι σήμερα) σοροί του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου και λέει ότι οι Κύπριοι «είναι σοκαρισμένοι από την ολιγωρία των Αρχών». Η δημοσιογράφος κάνει λόγο για ρατσισμό και ξενοφοβία που επικρατεί στο νησί ενώ παράλληλα κάνει μια αναδρομή στην πρώτη εξαφάνιση λέγοντας πως οι Αρχές «υποστήριζαν ότι η ελλείπουσα είναι στα κατεχόμενα».

Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις του Δ/ντη της Πυροσβεστικής που λέει ότι η Πυροσβεστική συνδράμει τις έρευνες και ότι το Σώμα είναι εδώ για να βοηθά όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το χρώμα και την φυλή. Η Έστερ Μπίτι, επικεφαλής της κοινότητας των Φιλιππίνων στην Κύπρο, λέει ότι «οι συνθήκες εργασίας για τις πλείστες είναι σαν μοντέρνα σκλαβιά. Πολλές, αναφέρει, δουλεύουν 14 με 16 ώρες την ημέρα και τρώνε από τα αποφάγια των εργοδοτών τους». Επίσης, αναφέρει ότι έχουν μόνο μια μέρα την εβδομάδα άδεια.

Η δημοσιογράφος αναφέρει και τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ΠτΔ ο οποίος είχε ζητήσει συγνώμη απ’ τις οικογένειες των θυμάτων του καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα