Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο

Νίκος Νουρής, από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού και Νίκος Κέττηρος εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αντιπαρατέθηκαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, με φόντο το αμερικανικό νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο. Πιο ήπια στάση επί του ζητήματος τήρησε κατά την διάρκεια της εκπομπής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,

Νίκος Κέττηρος, αφού χαρακτήρισε άδικο και απαράδεκτο το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες τις οποίες δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε, απώτερος στόχος του αμερικανικού νομοσχεδίου Μενέντεζ – Ρούμπιο είναι ο εξοστρακισμός της Ρωσίας και της Κίνας από την περιοχή, ενώ παράλληλα τίθεται θέμα και ζήτημα συμφερόντων, καθώς υπάρχει αναφορά για παρακολούθηση Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετούν την Μόσχα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κέττηρος, ανέφερε ότι στόχος είναι η ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», τον οποίο χαρακτήρισε ως βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Νουρής από την πλευρά του χαρακτήρισε αδιόρθωτο το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις τοποθετήσεις για την αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Τη στιγμή που η Τουρκία προβαίνει αυτή την ώρα σε επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η σύσφιξη των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, υποστήριξε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η καταστροφολογία του ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα, αφού τα έβαλαν ακόμη και με την ομογένεια.

Η μεγαλύτερη ένταση προκλήθηκε προς το τέλος της εκπομπής, όταν ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Άντρου Κυπριανού, με την οποία έκανε αναφορά για την ανάγκη απομάκρυνσης του Νίκου Αναστασιάδη το 2023.

Ο κ. Κέττηρος υποστήριξε ότι ο κ. Νουρής κάνει αναφορά αποσπασματικά σε ένα σημείο της συνέντευξης και ότι ως αντιπολίτευση θα συνεχίζουν να κάνουν κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης και δεν θα του αφαιρέσει κανείς αυτό το δικαίωμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουσιούττας δήλωσε ότι αυτή την περίοδο γίνονται γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας. Στο παρελθόν, όπως είπε, η Κύπρος έτυχε υποστήριξης από την Ρωσία και την Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Σήμερα, ωστόσο, το ενεργειακό πρόγραμμα  της Κύπρου προχωρά λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ και σήμερα πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα