Γαλλία -Χάνει στόχο δημοσιονομικού ελλείματος λόγω επιθέσεων

Η Γαλλία προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν θα ανταποκριθεί στους στόχους που της έθεσε η ΕΕ για το ύψος του δημοσιονομικού της ελλείμματος, καθώς θα αυξήσει τις δαπάνες που έχουν σχέση με την ασφάλεια της χώρας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.

Με τη γαλλική Κυβέρνηση να σχεδιάζει να προσλάβει επιπλέον 8.500 άτομα για επιβολή του νόμου, τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ όρια για τις κρατικές δαπάνες "είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν καθώς αυτοί οι πόροι... δεν θα πρέπει να εκταμιευθούν

από άλλους προϋπολογισμούς", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls μιλώντας στο ραδιόφωνο “France Inter”.

"Πρέπει να το κάνουμε αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει κατανόηση", σημείωσε.

“Είναι επίσης καιρός η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καταλάβει σήμερα ότι αυτή η μάχη αφορά τη Γαλλία, αλλά και και την Ευρώπη", επισήμανε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Η Γαλλία έχει ήδη εντείνει τα πλήγματα στο ισλαμικό κράτος, το οποίο υποστήριξε τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Γαλλία, βομβαρδίζοντας το προπύργιο του στην Ράκκα, στη βόρεια Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από τους εταίρους της στην ΕΕ.

“Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν σταματούν τα κράτη μέλη από τον καθορισμό των προτεραιοτήτων τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια”, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.

Το Σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το όριο του 3,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, διαφορετικά τους επιβάλλονται πρόστιμα εάν δεν προβαίνουν σε ουσιαστικές προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα