Γ. Λουκαΐδης: Η ελευθερία της αγοράς διέπει και τα ΜΜΕ

Μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ στην Ευρώπη συχνά διαδραματίζει αρνητικό ρόλο, ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), λέγοντας παράλληλα ότι τα ΜΜΕ δεν επιτελούν πάντα τον ρόλο του «δημόσιου ελεγκτή» έναντι της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

των ΜΜΕ, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η εμπειρία στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύει ότι μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ έχει σχεδόν ταυτόσημη ατζέντα σε σημαντικά θέματα όπως αυτό της οικονομίας.

Εκφράζοντας την εκτίμηση του για το έργο που παράγει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, και ιδιαίτερα όσων δεν ανήκουν στην ελίτ των Μέσων, ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε πως τα ΜΜΕ που συντηρούνται από διαφημίσεις τραπεζών, μπορούν να αναδεικνύουν το εύρος του τραπεζικού εγκλήματος ή να παρουσιάζουν αντικειμενικά τους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ανισότητες, εφόσον ανήκουν σε κάποιο μεγιστάνα του πλούτου.

Προφανώς η ελευθερία της αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται, διέπει και τον χώρο των ΜΜΕ, είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην υποχρέωση για θέσπιση νομοθεσίας που θα υποχρεώνει τα ΜΜΕ να δημοσιοποιούν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, τη σύνθεση της κεφαλαιακής τους βάσης και των διευθυντικών τους συμβουλίων, τις πηγές των διαφημιστικών τους εσόδων αλλά και τη σχέση που έχουν οι μέτοχοι με τράπεζες ή εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και δημόσιες προμήθειες.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα που να απαγορεύουν την υπερσυγκέντρωση της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και την πιθανή διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία.

Αναφερόμενος τέλος στην περίπτωση του κλεισίματος της ΕΡΤ, ο κ. Λουκαϊδης εξέφρασε την άποψη ότι η στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε κάθε χώρα είναι απαραίτητη προκειμένου να εκπληρώνεται η κοινωνική της αποστολή.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα