Γ. Κολοκασίδης: «Υπάρχει ευκαιρία για ταχεία εκμετάλλευση φυσικών πόρων»

«Υπάρχει ευκαιρία για ταχεία εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων», αναφέρει σε δήλωσή το ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, σχετικά με την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον Κρόνο 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «αντί να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί μας πόροι για να αλλάξει στάση η Τουρκία κατέληξαν να χρησιμοποιούνται εναντίον μας με απαιτήσεις που διατυπώνονται από την Τουρκία με την ανοχή τρίτων για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με το ψευδοκράτος».

Αυτούσια η δήλωση

Η

ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον Κρόνο 1 της κυπριακής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τις προοπτικές που διανοίγονται για εντοπισμό άλλου κοιτάσματος στον Δία δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οικονομικό και πολιτικό. Δυστυχώς όμως, αντί να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί μας πόροι για να αλλάξει στάση η Τουρκία κατέληξαν να χρησιμοποιούνται εναντίον μας με απαιτήσεις που διατυπώνονται από την Τουρκία με την ανοχή τρίτων για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με το ψευδοκράτος. Είναι πλέον σαφές ότι η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς να υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, απαιτεί πολιτική βούληση και στρατηγικό σχεδιασμό.

Δεν είναι απλό θέμα τεχνολογικής δυνατότητας και εμπορικής δεινότητας. Η κυβέρνηση πρέπει να γρηγορεί. Δεν είναι τυχαία η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η ΕΝΙ προχώρησε με το κοίτασμα μετά από τη συγκατάνευση της Τουρκίας. Η ΕΝΙ έχει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία και η δήλωση Τσαβούσογλου ενδέχεται να ισχύει. Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό και την ανόρυξη διότι θεωρεί ότι μπορεί να τα υφαρπάσει! 

Τώρα, με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, υπάρχει η ευκαιρία να εξασφαλιστεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων για ταχεία εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς ζημιά στο εθνικό ζήτημα. Αντίθετα με αύξηση των ερεισμάτων της Κύπρου και ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι της Τουρκίας. Για κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται αποφασιστικότητα. Υπάρχει;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κολοκασίδης, Υπάρχει,kolokasidis, yparchei