Φυλακές: Ενδεχόμενο διεθνών προεκτάσεων με το λογισμικό-Τι προβλέπει ο νόμος

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο νομικός Σίμος Αγγελίδης, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες με το λογισμικό φραγής κλήσεων στις Κεντρικές Φυλακές. Δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγω για λογισμικό ευρύτερης παρακολούθησης ατόμων.

Αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο και ο μηχανισμός του λογισμικού. «Αν πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού κλήσεων ή για σύστημα παρακολούθησης».

Το πλαίσιο καλύπτεται από το άρθρο

17 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα σεβασμού και διασφάλισης του απορρήτου της αλληλογραφίας αλλά και κάθε άλλης ευγενείας του ατόμου. Πρόσθεσε ότι δεν χωρεί επέμβαση στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά άτομα τα οποία τελούν υπό φυλάκιση ή προφυλάκιση ή μετά από δικαστικό διάταγμα».

Εξήγησε ότι το δικαστήριο μπορεί να παρέμβει σε αδικήματα φυλάκισης πέραν των 5 ετών. «Πρέπει να διευκρινιστεί αν μιλούμε για ένα μηχάνημα το οποίος εκτός από τον εντοπισμό κλήσεων, έρχεται και συλλέγει συγκεκριμένα δεδομένα, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Ακόμη, ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχει οδηγία από την Υπουργό, αλλά και αντίδραση από τη Διευθύντρια των Φυλακών. «Η κα. Αριστοτέλους θεώρησε ότι η οδηγία που έλαβε, είναι αντίθετη προς τα δικαιώματα άλλων και προς το Σύνταγμα». Διευκρίνισε ότι σύμφωνα το άρθρο 60, ο κάθε υπάλληλος οφείλει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των ανωτέρων του. «Αν η διαταγή είναι παράνομη, τότε ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει στον προϊστάμενο του». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι αν ο προϊστάμενος βασίζεται σε γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα και επιμένει στην εκτέλεση των οδηγιών, τότε ο υπάλληλος οφείλει να συμμορφωθεί. «Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξεταστεί αν η Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα».    

Ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι από τις αρχές του 2000, δεσμοφύλακες αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για κατάχρηση εξουσίας είτε ανυπακοή στις διατάξεις νόμου είτε σε ανυπακοή σε νόμιμες διαταγές, αλλά και για παραβίαση των περί φυλακών νόμου με την εισαγωγή παράνομων προϊόντων εντός των Φυλακών. «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις άτομα τα οποία ήταν μέλη των φυλάκων ή συγγενείς, έδιναν κινητά στους κρατούμενους».

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να εξακριβωθεί αν η Κυβέρνηση έχει λογισμικό το οποίο συλλέγει στοιχεία από οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί. «Είναι πολύ επικίνδυνο γιατί αυτό σημαίνει παραβίαση των συνταγματικών δεδομένων. Ο κάθε πολίτης πρέπει να ενοχληθεί αν συμβαίνει αυτό το πράγμα».

Τέλος, ανέφερε ότι μπορεί να προκύψουν διεθνείς προεκτάσεις, καθώς κοντά στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία. «Δεν γνωρίζουμε το βεληνεκές του λογισμικού».

Keywords
Τυχαία Θέματα