Ο ΟΗΕ λέει ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει να δίνει ονόματα στα κύματα καύσωνα

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν σκοπεύουν να αρχίσουν να ονομάζουν τους καύσωνες με τον ίδιο τρόπο όπως τους τυφώνες του Ατλαντικού, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ ψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ετήσιας περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό, οι καταιγίδες ονομάζονται για να διευκολύνουν τον εντοπισμό τους στα προειδοποιητικά μηνύματα και να βοηθήσουν στη διασφάλιση σαφούς επικοινωνίας.

Όμως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ είπε ότι ένα παρόμοιο

σύστημα για τους καύσωνες δεν είναι στα σκαριά.

«Οι τροπικοί κυκλώνες είναι μεγάλα συστήματα, επηρεάζουν πολλές χώρες· οι καύσωνες είναι πιο τοπικοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του WMO, Clare Nullis.

«Υπάρχουν κινήσεις από ορισμένες πόλεις για να ονομάσουν τα κύματα καύσωνα, αλλά αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν υπάρχει μια συντονισμένη κίνηση για την ονομασία των κυμάτων καύσωνα. Δεν έχουμε σύστημα ονοματοδοσίας και ούτε προβλέπεται στο εγγύς μέλλον», είπε.

Η πόλη της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία, η οποία είδε τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο μήνα, θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα κατονομάσει και θα ταξινομήσει τους καύσωνες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενεργοποιήσει γρήγορα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση συναγερμού καύσωνα. Οι πέντε πρώτοι θα ονομάζονται Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao και Vega.

Τα ονόματα των τυφώνων επιβλέπονται από τον WMO. Επαναχρησιμοποιούνται κάθε έξι χρόνια, αν και αν οι τυφώνες είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, το όνομα αποσύρεται και αντικαθίσταται.

Τα συστήματα ονομασίας χρησιμοποιούνται επίσης στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα