Φρ.Τίμμερμανς: Αναγκαία η ανάπτυξη συνοριοφυλακής της ΕΕ

Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καταμετρά και να δακτυλοσκοπεί όλους όσοι αιτούνται άσυλο" είπε παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής/ακτοφυλακής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Frans Timmermans σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Marc Peeperkorn, ανταποκριτή της ολλανδικής De Volkskrant, η οποία αναδημοσιεύεται στη De Morgen υπό τον τίτλο «Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Timmermans προτείνει μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή».

«Δεν είναι τόσο τρομερό. Δεν

τίθεται θέμα εκλογικού δώρου στην ευρωσκεπτικιστική δεξιά», εξηγεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Δεν θεσπίζουμε μια μόνιμη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα υποκαθιστά τις εθνικές τελωνειακές αρχές. Όχι, αυτό που κάνουμε είναι να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό φορέα για τη φύλαξη των συνόρων προς τον οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν ένα κράτος μέλος δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ή δεν είναι σε θέση να το πράξει, θα στέλνει ο φορέας αυτός προσωπικό σε άλλες χώρες για την φύλαξη των συνόρων», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη αξιωματούχο, «πολύ σπάνια» θα συμβεί ο ευρωπαϊκός αυτός φορέας, που θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα, να κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του σε ένα κράτος μέλος. Πιο σημαντικό θεωρεί ο νέος αυτός φορέας να αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις. «Η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Η μιζέρια που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στο ότι αφήσαμε να εκδηλωθούν τα προβλήματα», παρατηρεί.

Η υποχρεωτική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής μπορεί να παρεμποδιστεί μόνον με την ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών. “Ωστόσο οι συνοριοφύλακες προέρχονται από μια δεξαμενή από εθνικούς τελωνειακούς, δεν είναι Ευρωπαίοι υπάλληλοι».

Εξήγησε ότι το πάνω χέρι το έχει ο φορέας, αυτή είναι η συμφωνία.

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα απορρίψουν το σχέδιό του, σημείωσε ότι “Σίγουρα θα υπάρξει κριτική. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω το εξής τους Ευρωπαίους ηγέτες: Τι σκοπεύετε να κάνετε; Όλοι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban, αναγνωρίζουν ότι τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα. Όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι γι’ αυτό, ακόμα και τα κράτη μέλη που δεν υποδέχονται κανένα πρόσφυγα. Η Κομισιόν έρχεται τώρα με μια πρόταση που καθιστά δυνατή την καλύτερη φύλαξη. Εάν οι ηγέτες έχουν κάποιο σχέδιο, ακόμα καλύτερα. Δεν έχω όμως ακούσει τίποτα τέτοιο. Στην ανάλυσή μου δεν υπάρχουν εθνικά εξωτερικά σύνορα. Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες».

Σήμερα, είπε, “είναι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, σε λίγο ίσως να είναι τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας. Με την πρότασή μας υπάρχει σε μόνιμη βάση έτοιμη μια δεξαμενή από συνοριοφύλακες, αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε “Πρέπει να δεις τη μεγάλη εικόνα. Σημείο πρώτο: Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες και να κάνει δακτυλοσκοπήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, εκεί είναι που θα βοηθήσουμε. Αλλιώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει δικαίωμα για άσυλο. Σημείο δεύτερο: Όσοι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επαναπροωθούνται και αυτό θα είναι ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου φορέα. Σημείο τρίτο: Οι δουλέμποροι αλωνίζουν σχεδόν στην θάλασσα λόγω της έλλειψης λιμενοφυλάκων και ο φορέας θα καλύψει και αυτό το κενό. Σημείο τέταρτο: Η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες. Διότι έχεις δίκιο. Από την στιγμή που βρίσκονται όλοι τους σε σκάφη, δεν μπορείς εύκολα να τους στείλεις πίσω.

Η πρότασή μου για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή αποτελεί τμήμα αυτού του μεγαλύτερου οικοδομήματος, ένα ουσιώδες μάλιστα τμήμα. Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη. Σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, αυτοί που καταφθάνουν εδώ δεν είναι Σύριοι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο αλλά άτομα από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Άτομα που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειχναν έτοιμοι για επώδυνα και ευρείας κλίμακας μέτρα. Γιατί όχι τώρα; ρωτήθηκε ο Επίτροπος.

“Η κρίση χρέους ήταν για τους περισσότερους κάτι αφηρημένο, αφορούσε μεν χρήματα, αλλά δεν ήταν κάτι χειροπιαστό που βρίσκεται έξω στους δρόμους. Οι πρόσφυγες από την άλλη μεριά βρίσκονται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια, στη γωνιά του δρόμου. Δεν είναι μόνον οι αριθμοί αλλά και η αίσθηση ότι χάνουμε την ταυτότητά μας, ότι οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν μια άλλη κουλτούρα την οποία και φοβόμαστε. Όταν μάλιστα τα θέματα ταυτότητας και ασφάλειας αναμιγνύονται με την τρομοκρατία, αυτό δημιουργεί φόβο και υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που έχουν επενδύσει σε αυτόν ακριβώς τον φόβο. Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, η σκέψη πολλών είναι ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Δεν λύνονται όμως έτσι τα προβλήματα αυτά. Η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρουν αυτή τη στιγμή οι ηγέτες είναι να εξηγήσουν στους πολίτες ότι υπάρχει μόνο μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Δεν βλέπω όμως αυτό να συμβαίνει συχνά», είπε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα