ΠΕΟ:Η οικονομική κρίση φταίει για την ανισότητα στην εργασία

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΕΟ στην οποία γίνεται αναφορά στην Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία επισημαίνει ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στην Αρχή Ισότητας, συνεχίστηκε η πτωτική τάση στον αριθμό των καταγγελιών που υποβάλλονται και η οποία ξεκίνησε το 2012.

«Πρόκειται για φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας, όπως είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η ανεργία. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις Αρχές Ισότητας άλλων

κρατών μελών της Ε.Ε. που βίωσαν έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Στην πράξη, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σήμερα πιο ανεκτικοί στην όποια εκμετάλλευση και πιο επιδεικτικοί στις διακρίσεις μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους», αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά το 2014 οι οργανωμένοι φορείς όπως είναι οι επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος να καταγγέλλουν εκπροσωπώντας τα μέλη τους, κρούσματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι με βάση τα πιο πάνω καταδεικνύεται ότι η ανεργία δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια και χρησιμοποιείται από τους εργοδότες ως μηχανισμός για να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις, να μειώσουν μισθούς και όρους απασχόλησης. Αυτή η διαπίστωση, προσθέτει, αντικειμενικά οδηγεί και σε επιβεβαίωση της ανάγκης, να ληφθούν μέτρα τα οποία να στηρίξουν και να προστατεύουν τους εργαζόμενους, μέτρα που θα ανατρέπουν το κλίμα, του φόβου και της ανασφάλειας. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εκτίμηση της Επιτρόπου, η ΠΕΟ αναφέρει ότι και αυτή συνδέεται με την ανυπαρξία επαρκούς πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και των όρων απασχόλησης.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα