ΦΠΑ: Η σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων της Κύπρου

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αποτελεί την σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων της Κύπρου, αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο πρώτο φόρουμ για το ΦΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό την περασμένη εβδομάδα.

Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τη εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών ΦΠΑ,

Chelco VAT Ltd, για να γιορτάσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας της στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017.

«Το γεγονός, για παράδειγμα, πως πέρσι είχαμε μια σημαντική αύξηση στα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 7%, χωρίς βέβαια να αυξηθεί ο συντελεστής, και το γεγονός ότι μια ανάλογα θετική πορεία καταγράφεται φέτος, αποτελεί αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την άλλη, συνέχισε, «ο ΦΠΑ ήταν το μέσο που μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σταθερό το φορολογικό μας πλαίσιο, να προχωρήσουμε σε μειώσεις φορολογιών, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική μας δραστηριότητα».

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών της Κύπρου συνέτεινε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού προσθέτοντας:

«Για να παραμείνει ανταγωνιστικός αυτός ο τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, στην τεχνογνωσία των επαγγελματιών του και στα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών που προσφέρει. Και εδώ ακριβώς έγκειται και η σπουδαιότητα του σημερινού Φόρουμ».

«Συγχαίρω την Chelco VAT για την πρωτοβουλία αυτή», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας αστειευόμενος ότι «έχετε καταφέρει να προσθέσετε χρώμα στο ΦΠΑ».

Έφορος Φορολογίας

Προσφωνώντας το συνέδριο, ο Έφορος Φορολογίας, κ. Γιάννης Τσαγκάρης, σημείωσε ότι το ΦΠΑ είναι η πιο σημαντική διεθνής φορολογική εξέλιξη των τελευταίων 50 ετών και ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, προσθέτοντας:

«Το ΦΠΑ εφαρμόζεται πλέον σε πέρα από 160 χώρες και συνεισφέρει περί του 25%-30% των συνολικών φορολογικών εσόδων τους».

Ο κ. Τσαγκάρης προϊδέασε τους συνέδρους για τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν στο Φόρουμ λέγοντας ότι «το ισχύων καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο προοριζόταν να είναι ένα μεταβατικό καθεστώς, είναι κατακερματισμένο, πολύπλοκο για τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές και αφήνει ανοιχτές πόρτες για φοροδιαφυγή», προσθέτοντας ότι «το εκτιμώμενο χάσμα ΦΠΑ στην ΕΕ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ΦΠΑ που όντως συλλέγεται από τις Αρχές, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των €160δις, με μόνο τις απάτες σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές να ευθύνονται για απώλειες εσόδων €50δις το χρόνο.»

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Chelco VAT να διοργανώσει το πρώτο Φόρουμ για το ΦΠΑ στην Κύπρο είπε «ότι η συνάθροιση τόσων επαγγελματιών κάτω από την ίδια στέγη καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.»

Αλέξης Τσιελεπής

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chelco VAT, κ. Αλέξης Τσιελεπής, σημείωσε ότι από την εισαγωγή του ΦΠΑ στην Κύπρο το 1992, «ένα τέτοιο συνέδριο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί 25 χρόνια προηγουμένως».

Είπε πως το Φόρουμ αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα για μια εις βάθος ανάλυση και κατανόηση αυτού του «παραμελημένου, ακόμη και περιφρονημένου, αλλά τόσο σημαντικού» φόρου.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Έχουμε κάνει τεράστια άλματα όσο αφορά την άμεση φορολογία και έχουμε φέρει αυτή τη φορολογία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο αφορά την έμμεση φορολογία όμως, έχουμε πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Τσιελεπής προσθέτοντας:

«Στην Κύπρο παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία ΦΠΑ, που αποτελείται από 414 άρθρα, έχει πέραν των 200 επιλογών, που μπορούν τα κράτη μέλη να αποφασίσουν πως και αν θα εφαρμόσουν. Είναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο τις επιλογές αυτές».

Limassol VAT Forum 2017

Το Limassol VAT Forum 2017 εξέτασε τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν με την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών και τις προτεινόμενες λύσεις μέσω του καινούριου Σχεδίου Δράσης ΦΠΑ, προβλήματα και λύσεις που αφορούν το ΦΠΑ και τις ιθύνουσες εταιρείες και πως η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο Φόρουμ, είσοδος στο οποίο ήταν εφικτή μόνον κατόπιν ονομαστικής πρόσκλησης, συμμετείχαν 150 διακεκριμένοι Κύπριοι επαγγελματίες στο τομέα των νομικών, λογιστικών και εταιρικών υπηρεσιών, φορείς χάραξης πολιτικής, κρατικοί αξιωματούχοι, λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας και επιχειρηματίες.

Το Φόρουμ περιλάμβανε τρεις συζητήσεις από υψηλού επιπέδου καταρτισμένες ομάδες, αποτελούμενες από διακεκριμένους επαγγελματίες ΦΠΑ και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Έφορος Φορολογίας, κ. Τσαγκάρης, ο νομικός Δρ. Stefan Maunz του οίκου KMLZ από τη Γερμανία και ο κορυφαίος νομικός και ακαδημαϊκός σε θέματα έμμεσης φορολογίας, Δρ. Ben Terra από την Ολλανδία. Επίσης, ο διεθνής σύμβουλος ΦΠΑ, Raymond Feen, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του οίκου ALLVAT, επίσης από την Ολλανδία, ο καθηγητής Patrick Wille, Ιδρυτής και Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού VAT Forum στο Βέλγιο και ο γνωστός νομικός, κ. Κυριάκος Σκορδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Σκορδής, Παπαπέτρου &Σία ΔΕΠΕ και ο κ. Τσιελεπής, ο οποίος και προήδρευσε του Φόρουμ.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Φόρουμ ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν τα δικαστήρια της Κύπρου να αρχίσουν να παραπέμπουν ερωτήματα ΦΠΑ σ’ αυτό, την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης και προσαρμογής του συστήματος ΦΠΑ στην ψηφιακή οικονομία αλλά και στις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και την ταχεία εφαρμογή ενός συστήματος ΦΠΑ το οποίο θα προστατεύει την ΕΕ από απάτες.

Κύριοι χορηγοί του Φόρουμ, η Ελβετική EFG Private Bank, με γραφεία στην Λευκωσία και Λεμεσό, ο γνωστός νομικός οίκος, Σκορδής, Παπαπέτρου &Σία ΔΕΠΕ, Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι και S. Kaniklides (Cyprus) Ltd, εταιρεία διαχείρισης εγγράφων και αρχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις παρουσιάσεις του Φόρουμ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.chelcoVAT.com/vatforum.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΦΠΑ, Κύπρου,fpa, kyprou