Φόβοι για τρεις χιλιάδες θανάτους την ημέρα στις ΗΠΑ, μέχρι τέλη Μαΐου

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, που έσπευσαν να επιτρέψουν την επανεκκίνηση αρκετών κλάδων της οικονομίας, έχει επιδεινώσει δραματικά τις προβλέψεις των διαφόρων μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το έγκυρο Ινστιτούτο Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προβλέπει πλέον τουλάχιστον 134.000 θανάτους από τον ιό, ενώ μέχρι τις 13 Απριλίου μιλούσε για 60.000. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου

Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Λευκού Οίκου, τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την 1η Ιουνίου ο αριθμός των θανάτων θα φτάσεις τους 3.000 ημερησίως, αριθμός μεγαλύτερος κι από την κορύφωση της πανδημίας προ 15νθημέρου, όταν οι θάνατοι κυμαίνοντας στους 2.000 την ημέρα.

Την Κυριακή, η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, δρ. Ντέμπορα Μπίρξ, είπε ότι το αρχικό σενάριο που προέβλεπε 100-240 χιλιάδες θανάτους υπό την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έχει αλλάξει.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 327.374 κρούσματα και 24.994 θανάτους, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρουσίασε χθες τις τέσσερις φάσεις επανεκκίνησης της οικονομίας στην πολιτεία, μετά τις 15 Μαΐου – ημερομηνία που λήγουν τα περιοριστικά μέτρα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα εξαρτώνται από την μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων, προειδοποιώντας ότι και στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, η δεύτερη φάση της ήταν πιο θανατηφόρα από την πρώτη.

Η επανεκκίνηση θα ξεκινήσει σε κομητείες της πολιτείας με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων – στα βόρεια – και από οικονομικούς κλάδους όπως η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και καταστήματα λιανικής. Στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, στην τρίτη φάση τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και στην τέταρτη οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.

 «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», προειδοποίησε αυτούς που βιάζονται να αρθούν τα μέτρα στις 15 Μαΐου.

Η χαλάρωση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια ξεκινά την Παρασκευή

Οι αρχές της Καλιφόρνιας, της πρώτης αμερικανικής πολιτείας η οποία επέβαλε περιορισμό στην κίνηση των πολιτών για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα περιορισμού στα τέλη της εβδομάδας, ενώ θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά ορισμένα καταστήματα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

«Εκατομμύρια Καλιφορνέζοι τήρησαν τους κανόνες περιορισμού και χάρη σ’ αυτούς, είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να περνάμε στο επόμενο στάδιο», είπε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Αυτή είναι μια πολύ θετική ένδειξη» που πάντως έρχεται για «μόνο έναν λόγο: τα δεδομένα λένε ότι είναι εφικτό», υπογράμμισε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι καλιφορνέζικες αρχές ανακοίνωναν πως ανέμεναν οι προϋποθέσεις για την πρώτη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού να συντρέχουν εντός «ημερών, όχι εβδομάδων». Αν συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μικρά καταστήματα, όπως «τα βιβλιοπωλεία, τα δισκοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με αθλητικά είδη θα λάβουν την άδεια να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους», εξήγησε ο Νιούσομ.

Οι δραστηριότητες στη μεταποίηση και ο εφοδιασμός στον τομέα της διαμονής θα μπορέσουν επίσης να ξαναρχίσουν αλλά γραφεία, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά σε αυτό το στάδιο στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης Νιούσομ, υπό εντεινόμενη πίεση για να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού και να επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας της πολιτείας — η Καλιφόρνια έχει το πέμπτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον πλανήτη — σημείωσε ότι ορισμένες αγροτικές περιοχές που πλήττονται λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά στον βορρά, ενδέχεται να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους ταχύτερα. Γι’ αυτό όμως οι κομητείες θα πρέπει να πείσουν τις πολιτειακές αρχές ότι εκπληρώνονται κάποια κριτήρια από υγειονομική άποψη (νοσοκομειακές κλίνες, διαγνωστικά τεστ κ.λπ.).

Το επόμενο στάδιο, όταν θα ανοίξουν ξανά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι χώροι λατρείας κ.ά., δεν θα έρθει προτού συμπληρωθούν «μήνες», προειδοποίησε ο Νιούσομ.

1.015 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε 24 ώρες, ο χαμηλότερος απολογισμός νεκρών του τελευταίου μήνα

Άλλοι 1.015 άνθρωποι προστέθηκαν στον ατέλειωτο κατάλογο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, πάντως αυτός ο ημερήσιος απολογισμός ήταν ο χαμηλότερος του τελευταίου μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι νέοι θάνατοι, από την Κυριακή στις 20:30 ως χθες Δευτέρα την ίδια ώρα (03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Κύπρου) αυξάνουν σε 68.689 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν έχουν πέσει κάτω από τα χίλια από τις αρχές του Απριλίου. Από τα μέσα του περασμένου μήνα, η χώρα παραμένει σ’ ένα «πλατό» από το οποίο δυσκολεύεται να κατέβει.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στον πλανήτη — σχεδόν 1,2 εκατ. —, πάντως 187.180 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ- ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Xinhua

Keywords
Τυχαία Θέματα