Φόβοι για τον τομέα των υπηρεσιών–Ο απόηχος της επαφής Χριστοδουλίδη&Λαβρόφ

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι κυπριακές Αρχές μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση του φόρου παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους στο 15% από τα ποσοστά 5% - 10% και 0% αντίστοιχα, που ισχύουν σήμερα.

Αυτό δεδομένα θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίχτυπο στον τομέα των υπηρεσιών καθώς θα φύγουν εταιρείες από την Κύπρο.

Ο προβληματισμός διογκώνεται, εάν ληφθεί υπόψη και η χρονική

συγκυρία, η οποία έρχεται σε μια πολύ άσχημη στιγμή για την κυπριακή οικονομία, που δεν μπορεί να υπολογίζει σε έναν άλλο βασικό της πυλώνα, αυτόν του τουρισμού.

Ένα από τα βασικά θέματα που βασάνιζαν άπαντες ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ρώσου προέδρου είχε ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση της Κύπρου

Ως εκ τούτου, ανέμεναν την πρώτη επαφή σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία έγινε πράξη το πρωί οπότε και οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέϊ Λαβρόφ επικοινώνησαν τηλεφωνικώς για να συζητήσουν το ρωσικό αίτημα.    Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών ότι:  «Η συγκεκριμένη πρόταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στο πλαίσιο απόφασης που λήφθηκε για αλλαγή των συγκεκριμένων όρων, που ισχύουν σε όλες τις Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει η Ρωσική Ομοσπονδία με κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογες προτάσεις θα αποσταλούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. με τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συνομολογήσει, και βρίσκονται σε ισχύ, Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας».

Παραμένουν τα «μαύρα σύννεφα»

Αν και αυτές οι διευκρινήσεις δεν διώχνουν τα μαύρα σύννεφα από τον νευραλγικής σημασίας τομέα των υπηρεσιών, εντούτοις απαντούν σε μια σημαντική ανησυχία, που υπήρχε και αφορούσε στο κατά πόσο είχε στοχοποιηθεί μόνο η Κύπρος από τη Μόσχα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου οι ανταγωνιστές της στην Ευρώπη.

Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο σύμφωνα με φορείς της αγοράς το ρωσικό αίτημα να διαβιβαζόταν ταυτόχρονα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πλέον, θα πιάσουν δουλειά τα Υπουργεία Οικονομικών Κύπρου - Ρωσίας, για την διαπραγμάτευση της διαφοροποίησης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Οικονομικοί κύκλοι ευνοούν παρά ταύτα τη συνέχιση της επαφής και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ επιθυμούν ακόμη και την εμπλοκή του ιδίου του προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε μια όσο το δυνατό καλύτερη λύση.

Άρχισαν ασκήσεις επί χάρτου

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια μελέτη αντιχτύπου στα έσοδα των παρόχων υπηρεσιών, όπως είναι οι δικηγόροι και οι λογιστές, αλλά και του κράτους, δεδομένης και της άμεσης υλοποίησης της εντολής Πούτιν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες  εταιρείες επηρεάζονται και θα φύγουν είτε άμεσα, είτε σταδιακά είτε θα μεταφέρουν μέρος των εργασιών τους.

Το μόνο βεβαιο είναι ότι τα έσοδα, που έρχονται από αυτές τις εταιρείες, είναι πολλά και ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει αρνητικός αντίχτυπος.

Επιπλέον, εταιρείες που σκέφτονταν να έρθουν στην Κύπρο, πλέον θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ένα σημείο, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι δεν είναι μόνο για φορολογικούς λόγους, που βρίσκονται στην Κύπρο αυτές οι εταιρείες, αλλά και επειδή προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία, που κατέχουν.

 Φορείς της αγοράς μας έλεγαν ότι οι εταιρείες πελάτες τους θεωρούν ότι είναι σημαντικότερο να μην τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου - Ρωσίας από του να ικανοποιηθεί το ρωσικό αίτημα.  Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει, από χθες, να γίνονται ασκήσεις επί χάρτου ώστε να ετοιμαστούν αντιπροτάσεις.

Υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Λογιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα