Φόβοι για ενεργειακή κρίση – «Εδραιώνεται» η ακρίβεια

Εντείνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία ενεργειακής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές του ηλεκτρισμού και κατ' επέκταση κι άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Αντιμέτωπο με ένα κατά τα φαινόμενα βαρύ χειμώνα στα ενεργειακά βρίσκεται το βόρειο ημισφαίριο.

Οι προβλέψεις για την εκδήλωση μιας ενεργειακής κρίσης πυροδοτούν έντονες ανησυχίες, καθώς έπεται χειμώνας με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι τα βασικά καύσιμα θέρμανσης και οι τιμές

τους είναι αισθητά αυξημένες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου διατιμώνται στις αγορές πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 40%.  

 Οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ραγδαία αύξηση φέτος καθώς έχουν ξεπεράσει τα 5 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, για πρώτη φορά από το 2014.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αναμένεται ότι θα πέσουν, καθώς η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές του προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το κλίμα έχουν περιορίσει τη χρήση πετρελαίου και άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σ' όλα αυτά προστίθεται η μειωμένη παραγωγή φυσικού αερίου από την Βόρεια Θάλασσα και ο ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών χωρών με τις χώρες της Ασίας, οι οποίες επίσης σπεύδουν να καλύψουν τις χειμερινές τους ανάγκες.

Είναι ενδεικτική η πρόβλεψη της Goldman Sachs, που βλέπει τα αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα να είναι αισθητά μειωμένα από τα συνήθη, ενόψει χειμώνα.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που έρχεται στην Ευρώπη να μην αρκεί για να "προλάβει" την μείωση των αποθεμάτων, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία.

Εάν το σενάριο αυτό επαληθευθεί, θα υπάρξει, σύμφωνα με την Goldman Sachs, «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, με κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών ρεύματος σε αρκετές χώρες. 

 Ανεξάρτητα εάν επιβεβαιωθούν ή όχι οι προβλέψεις αυτές, το δεδομένο είναι ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού θα παραμείνουν ψηλές.

Το γεγονός αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην αύξηση των τιμών μιας σειράς βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η γενικότερη άνοδος των τιμών λόγω  προβλημάτων στο εμπόριο, συνεπεία της πανδημίας και της ζήτησης από την Κίνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι όλες οι τιμές των εμπορευμάτων είναι υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν προ κορωνοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα