Διάσκεψη για Μέλλον ΕΕ: Ξεκίνησαν οι συναντήσεις των Ομάδων Πολιτών

Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι εργασίες της πρώτης από τις τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, στο πλαίσιο των διαδικασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, τέσσερις ομάδες 200 πολιτών η κάθε μία, συνολικά 800 πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα εξετάσουν και θα διατυπώσουν συγκεκριμένες συστάσεις

σχετικά με την μελλοντική κατεύθυνση που επιθυμούν για την Ευρώπη. Όπως σημειώνεται, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα θα είναι κάτω των 25 ετών.

Η κάθε ομάδα θα συνεδριάσει τρεις φορές για να συζητήσουν τα πιο κάτω θέματα:

- Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός,

- Ευρωπαϊκή δημοκρατία  και αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και ασφάλεια

- Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον - υγεία και

- Η ΕΕ στον κόσμο και μετανάστευση.

Οι πρώτες συνεδριάσεις των άλλων τριών ομάδων θα πραγματοποιηθούν στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 1ης και 3ης Οκτωβρίου και στις 15 με 17 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Οι επόμενες συναντήσεις αναμένονται να γίνουν διαδικτυακά και σε ευρωπαϊκά ινστιτούτα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Δουβλίνο, Φλωρεντία, Βαρσοβία και Μάαστριχτ).

Η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Οι δύο πρώτες ομάδες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις συστάσεις τους στην ολομέλεια της Διάσκεψης τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η τρίτη και η τέταρτη ομάδα θα το πράξουν τον Ιανουάριο του 2022.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, οι πολίτες μπορούν επίσης να καταθέσουν τις ιδέες τους σε μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και σε πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών αποτελούν έναν από τους πυλώνες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και διοργανώνονται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα