Φωτοβολταϊκά: Διαδικασία μετ εμποδίων – Ποια τα βήματα για την εγκατάσταση

Για τη μεγάλη ζήτηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο ηλεκτρολόγος και ειδικός για συστήματα φωτοβολταϊκών, ο Χαράλαμπος Πανάρης.

Σύμφωνα με τον κ. Πανάρη, αν μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να ενωθεί στο σύστημα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Αρκετός κόσμος περιμένει έξι μήνες και ακόμα δεν έχει κάνει αίτηση και ενώ άλλοι περιμένουν έξι μήνες για να εγκριθεί η αίτηση τους. Αυτή την στιγμή εκκρεμούν 15 000 αιτήσεις και ο αν ο αιτητής είναι τυχερός η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.

Τα

περιστατικά αυτά αφορούν της αιτήσεις που αφορούν το πρόγραμμα virtual, το οποίο αφορά στις περιπτώσεις που ο αιτητης μένει σε μια πολυκατοικία και δεν μπορεί να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά εκεί και επιθυμεί να τα εγκαταστήσει σε σπίτι συγγενικού προσώπου.

Ο λόγος που καθυστερούν να γίνουν οι αιτήσεις, σύμφωνα με τον κ. Πανάρη, είναι επειδή δεν είναι έτοιμο το λογισμικό πρόγραμμα και παραμένει άγνωστο πότε θα είναι. 

Σύμφωνα με τον ειδικό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συμφέρει να βάλεις φωτοβολταϊκά.  Πιο συγκεκριμένα το 2020, ο ηλεκτρισμός ήταν 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, το 2021 αυξήθηκε στα 24 σεντς και αυτή την στιγμή χωρίς την χορηγία της κυβέρνησης είναι στα 38 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Επίσης, αν η οικία έχει άδεια οικοδομής πριν από το 2017, δικαιούται  χορηγία ύψους 1500 ευρώ.

Είναι τεράστια το κόστος σε οικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε κλείσιμο καθώς το πρόγραμμα virtual δεν αφορά τις επιχειρήσεις.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι:

Αίτηση στην αρχή ηλεκτρισμού για να μετρήσει τις καταναλώσεις για τα τελευταία 3 χρονιά.

Επίσκεψη στο σπίτι του αιτητή για καταλληλότητα εγκατάστασης

Τοπογραφικά: τίτλους ιδιοκτησίας και άδεια οικοδομής και συγκαταθέσεις από συνιδιοκτήτες αν υπάρχουν

Αίτηση

Έγκριση

Εγκατάσταση

Ξανά τα σχέδια στο δήμο ή επαρχιακή διοίκηση για έγκριση και πιστοποίηση

Τέλος, στην Αρχή ηλεκτρισμού να ξανά καταθέσεις τα σχέδια

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: «Πονοκέφαλος» οι λαμπρατζιές στα Κ. Πολεμίδια: «Είναι τρομοκρατικές ενέργειες»

Keywords
Τυχαία Θέματα