Κάτω από 10% το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών της ΔΕΑ

Το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) είναι λιγότερο του 10% και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την ΕΕ, η οποία είναι η κύρια χορηγός του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου και οι συνεργάτες του είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο του Κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο και μέλη του κόμματος τους οποίους ενημέρωσε για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά

κόμματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι τα κόμματα, μέσα από τις σχέσεις τους με αδελφά κόμματα στην ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι δεν έχει διακριβωθεί η τύχη του μεγαλύτερου αριθμού των αγνοουμένων και ότι τα δύο τρίτα των αγνοουμένων ακόμα βρίσκονται σε ένα κατάλογο χωρίς να γνωρίζει κανένας πληροφορίες για την τύχη τους.

Πρέπει, σημείωσε, η Τουρκία να δώσει επιτέλους πρόσβαση στη ΔΕΑ ώστε να γίνουν εκταφές σε όλες τις περιοχές που η ίδια η Τουρκία κατονομάζει ως στρατιωτικές ζώνες.

Δεν αρκεί, είπε ο κ. Φωτίου, να δίνεται μια ή δύο φορές άδεια για τέτοιες εκταφές γιατί, όπως είπε, “εάν μιλούμε για 35 περιοχές στις στρατιωτικές ζώνες των Τούρκων, αν συνεχίσουμε αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε ακόμη 10-15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία”.

Μίλησε και για το “μεγάλο έγκλημα της μετακίνησης των οστών” και είπε ότι πρέπει η Τουρκία “επιτέλους να μας πει που έχουν μετακινηθεί τα οστά γιατί πολύ σωστά οι συγγενείς δεν δέχονται πλέον να παραλαμβάνουν ένα ή δύο οστά για να προχωρούν σε κηδείες”.

Αναφερόμενος στο ποσοστό επιτυχίας των εκταφών της ΔΕΑ είπε ότι είναι λιγότερο από 10% και επισήμανε ότι αυτό σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες και αύξηση του κόστους.

“Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την ίδια την ΕΕ που είναι και ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ” είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι πρέπει μέσα από μια κοινή στρατηγική όλοι “να προσπαθήσουμε ώστε τα επόμενα 2-3 χρόνια που είναι καθοριστικής σημασίας να γίνουν κινήσεις ώστε η Τουρκία να συνεργαστεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η ΕΕ γνωρίζει για το ποσοστό αποτυχίας των εκταφών της ΔΕΑ και ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις προς την ΕΕ προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στην Τουρκία για να συνεργαστεί.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι μέσα από την ενημέρωση προκύπτει ότι η Τουρκία και δυστυχώς και η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολουθούν μια “τακτική κωλυσιεργίας με κύριο στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας για τη συγκάλυψη ουσιαστικά του μεγάλου εγκλήματος που διαπράχθηκε το 1974 από την Τουρκία με την εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων αθώων πολιτών ή και αιχμαλώτων”.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις στρατιωτικές ζώνες, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο κ. Ακιντζί έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει ότι - όπως στην περίπτωση του Κυπριακού μπορεί να έχει την πρωτοβουλία για την προώθηση θέσεων που να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική λύση, έτσι και σε αυτή την περίπτωση- έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να παραμερίσει τις όποιες αντιδράσεις ή κωλυσιεργίες της Τουρκίας και να δώσει την ευκαιρία επιτάχυνσης της διαδικασίας εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων».

Ερωτηθείς για το μικρό ποσοστό επιτυχίας της διαδικασίας εκταφών της ΔΕΑ και τι πρέπει να γίνει προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ δια μέσου του Ευρωβουλευτή της και των επαφών με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αναλάβει μια πρωτοβουλία ενημέρωσης στη βάση των στοιχείων και των δεδομένων που έλαβε σήμερα το κόμμα από τον Επίτροπο Προεδρίας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα