Φωτίου-κυπριακό: Να λάβει αποφάσεις η Τουρκία

Η ε/κ πλευρά έχει όλη την καλή θέληση και βούληση για εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού, αλλά είναι η Τουρκία που πρέπει να λάβει τις πιο σημαντικές και απαραίτητες αποφάσεις γιατί αυτή έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη και αυτή πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες, ανέφερε ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου σε ομιλία στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του 1974 Στέφανου Κυριάκου.

Τέτοια πρόοδος είπε θα υπάρξει αν η Τουρκία συναινέσει πρώτα απ’ όλα στον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, όπως

και στην εγκατάλειψη των θέσεων της για το απαράδεκτο, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες, σύστημα εγγυήσεων.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι σίγουρα, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και λύση χωρίς συμφωνία για άμεση επιστροφή εδαφών και πλήρη σεβασμό του αναφαίρετου δικαιώματος της ιδιοκτησίας, όπως και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Επανέλαβε ότι είναι άοκνες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έντιμη και λειτουργική, που θα σέβεται τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος μας, σημείωσε, δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία διαπραγματεύσεων, αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι εξακολουθούμε να έχουμε προσδοκίες από τις συνομιλίες και να ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα, το συντομότερο μάλιστα δυνατό. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται περισσότερο από την ίδια την Τουρκία.

Βέβαια, είπε, θα πρέπει και εμείς να αναγνωρίσουμε τα λάθη που διαπράξαμε στην πορεία μας και να διδαχθούμε από αυτά, ώστε να αποτελεί βασική κατευθυντήριά μας γραμμή ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φωτίου είπε ότι οφείλουμε να πορευτούμε υπεύθυνα, χωρίς μικρότητες και προσωπικά πάθη και ότι υπεράνω όλων πρέπει να είναι η πατρίδα μας, που είναι μεν μικρή για να είναι μοιρασμένη, αλλά έχει τη δύναμη για να μας αγκαλιάσει όλους.

Συνέχισε λέγοντας ότι με συλλογικότητα, σύμπνοια και συναίνεση, με κοινούς στόχους και όραμα και χαλυβδωμένη την πίστη στο δίκαιο μας, μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση μας από την κατοχή και την επανένωση του τόπου μας και για οδηγό μας έχουμε τη μνήμη όλων όσοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος και αποπνέουν αρετή, γενναιότητα, ήθος και ψυχική λεβεντιά.

Ο ήρωας Στέφανος Κυριάκου σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες και ετάφη μαζί με άλλους συμπολεμιστές του σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια, κοντά στο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος.

Τα οστά του ανευρέθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και, αφού ταυτοποιήθηκαν, παραδόθηκαν στους δικούς του για την κηδεία του, η οποία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Εισόδια της Θεοτόκου Πέγειας, στις 17 Ιουλίου 2010.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα