Φωτιές άναψαν οι Εϊντε-Ακιντζι με εγγυήσεις-χρονοδιαγράμματα

Άναψαν φωτιές και προκάλεσαν δυσφορία στο Προεδρικό, οι δηλώσεις Εϊντε στο πλαίσιο ενημέρωσης των Βρυξελλών για την πορεία λύσης του κυπριακού. Μετά τον Εϊντε, στο θέμα των εγγυήσεων, αλλά και στον καθορισμό έμμεσων χρονοδιαγραμμάτων, αναφέρθηκε και ο Μουσταφα Ακιντζι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ότι η Τουρκία εμμένει στη θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων, αλλά στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου. Επιπλέον ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και δημοψήφισμα

μέχρι το Μάρτιο του 2016, κάτι που στην ουσία αποτελεί ένα είδος χρονοδιαγράμματος.

Σε αυτές τις θέσεις για εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα φαίνεται να συνηγορούν και οι σημερινές δηλώσεις Ακιντζι.

Για το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφα Ακιντζι, εξέφρασε την πεποίθηση οτι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που να κάνει τους Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια και δεν θα έχει την έννοια του κίνδυνου για τους Ε/κ. Άρα, αφήνει να νοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση για το θέμα, κάτι που αφήνει να νοηθεί στις δηλώσεις του και ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων ανέφερε ότι ναι μεν οι Ε/κ είναι εναντίον του καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν διάχυτη η άποψη για λύση και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν τις βουλευτικές εκλογές. Επομένως και αύτη η δήλωση ευθυγραμμίζεται με αυτό που δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, για δημοψηφίσματα το Μάρτιο.

Η Λευκωσία απέφυγε σήμερα να ανακινήσει το θέμα, με κυβερνητική πηγή να μας υποδεικνύει, ότι η δήλωση του Πρόεδρου ήταν ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κ. Εϊντε να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέγει. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πήγες ανέφεραν ότι το θέμα των εγγυήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία, κάτι το όποιο ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα πως ούτε μεταβατικές περίοδοι μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας. Για τη Λευκωσία, ανέφεραν οι ίδιες πήγες, η ΕΕ αποτελεί το πλαίσιο το οποίο μπορεί να προσφέρει ασφαλιστικές δικλίδες για τη λύση.

Τέλος, όσον αφορά το ευχολόγιο Εϊντε, για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και δημοψήφισμα το Μάρτιο, η πλευρά μας επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που αποκλείεται και από το ίδιο το Κοίνο Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα