Σε ώτα ακουόντων απευθύνει κραυγή απόγνωσης μεταγλωσική κωφή

Σε ώτα ακουόντων προσπαθεί να απευθύνει την κραυγή απόγνωσής της μεταγλωσσική κωφή, η οποία απευθυνόμενη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητεί ίση αντιμετώπιση στα θέματα τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Η Κάλια Νικολάου, τραπεζική υπάλληλος, πριν από 5 χρόνια έχασε την ακοή της σε ηλικία 32 χρόνων λόγω μιας σπάνιας ασθένειας. Από τότε υποχρεώθηκε να ξεχάσει τη ζωή όπως την ήξερε μέχρι τότε και μαζί τη δυνατότητα να παρακολουθεί απρόσκοπτα την ελληνόφωνη επικαιρότητα!

"Η τηλεόραση πλέον δεν προσφέρει

την ανάλογη βοήθεια στα άτομα με ακουστικές αδυναμίες. Δεν υπάρχουν υπότιτλοι που είναι το βασικό μας εργαλείο για ενημέρωση", επεσήμανε. Έχοντας κάνει τη δική της έρευνα αγοράς, η Κάλια προτείνει τόσο στο κρατικό όσο και στα ιδιωτικά κανάλια ένα λογισμικό σύστημα που μετατρέπει τον ήχο σε γραπτό κείμενο.

Αυτή η τεχνολογία που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '90, και κυκλοφόρησε στην αγορά το 2009, σήμερα εφαρμόζεται από το Youtube στο διαδίκτυο μέχρι και σε μικρά τηλεοπτικά δίκτυα ανά το παγκόσμιο.

Πρόκειται για ένα λογισμικό, η φιλοσοφία του οποίου εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, και όπως αποδείχθηκε δεν εξυπηρετεί μόνο άτομα με απώλεια ακοής. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς στη Γαλλία, 30% του γενικού πληθυσμού χρησιμοποιούν τους υπότιτλους όταν αυτοί είναι διαθέσιμοι. Στην Αγγλία, 50% των συμμετεχόντων σε ανάλογη έρευνα, δήλωσαν πως έχοντας ήπια απώλεια ακοής χρησιμοποιούν κατά κόρον τους υπότιτλους.Όσο γι' αυτούς που όχι μόνο δεν τους έχουν ανάγκη, ούτε τους χρησιμοποιούν, αλλά μάλλον τους ενοχλεί η θέα των υποτίτλων στην οθόνη, σημειώνουμε πως το γραπτό κείμενο εμφανίζεται κατ' επιλογήν και δεν είναι σταθερά στους δέκτες.

Για τη δυνατότητα αυτή, και ενώ αδιαμφησβήτητη τροχοπέδη αποτελεί το κόστος αγοράς ενός τέτοιου λογισμικού, η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε εισηγήσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κος Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε πως ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σ' ένα μήνα να ενημερώσουν την Επιτροπή.

Για την Κάλια, το απογευματινό δελτίο, το οποίο παρουσιάζεται και στην νοηματική αφενός δεν είναι ολοκληρωμένο εφόσον πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι το βράδυ λέγει η Κάλια, και αφετέρου δεν απευθύνεται στο σύνολο των μη ακουόντων, εφόσον δεν επικοινωνούν όλοι με νοηματική, αλλά με χειλανάγνωση.

Keywords
Αναζητήσεις
is ota akouonton
Τυχαία Θέματα