Φορτσάρουν στην τελική ευθεία

Η Λεμεσός χρειάζεται την αλλαγή, δηλώνει ο Νίκος Νικολαΐδης
Σε νέους ανέλυσε το όραμά του για τη Λεμεσό ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν δυναμικά στον σχεδιασμό των έργων και δράσεων του Δήμου της πόλης

Κορυφώνεται η προεκλογική προσπάθεια υποψηφίων και κομμάτων, ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση της ερχόμενης Κυριακής. Τα πολιτικά κόμματα ρίχνουν το κύριο μέρος της προσπάθειάς τους στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, όσο αυτό είναι δυνατόν, αφού σε κάποιες δημαρχίες, όπως η Λεμεσός, αυτή θα αποβεί καθοριστικός παράγοντας για

την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι αποδύονται σ’ έναν επικοινωνιακό αγώνα δρόμου, επιστρατεύοντας όλους τους δυνατούς τρόπους απεύθυνσης προς τους δημότες, προκειμένου να διευρύνουν την επιρροή τους.

Αρκετά έντονη είναι η προεκλογική μάχη στη Λεμεσό, με τους δύο κύριους υποψηφίους, Ανδρέα Χρίστου και Νίκο Νικολαΐδη, να μπαίνουν στην τελική ευθεία με ιδιαίτερο δυναμισμό.

Προχθές βράδυ, ο Δήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου αναφέρθηκε, σε ανοικτή συγκέντρωση με νέους της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στη μουσική σκηνή «Ravens», σε έργα που έγιναν και αφορούν τους νέους, καθώς και το όραμά του για την επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χρίστου παρουσίασε τα έργα που έγιναν την τελευταία δεκαετία με γνώμονα το συμφέρον των νέων ανθρώπων της πόλης, τους φοιτητές, τους νέους ανέργους και εργαζομένους και τις νέες οικογένειες.

Μεταξύ άλλων, απαρίθμησε τα έργα που αφορούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών για μείωση της ανεργίας, τη στέγαση νέων απόρων οικογενειών και τη βελτίωση της άμεσης συμμετοχής των νέων στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων παγκύπριας εμβέλειας και κοινωφελών έργων.

Είχε, επίσης, την ευκαιρία να αναλύσει το όραμά του για την επόμενη πενταετία και κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν δυναμικά στον σχεδιασμό των έργων και δράσεων του Δήμου της πόλης, «ώστε να πάει η Λεμεσός ακόμα πιο ψηλά».

Πόλη δύο ταχυτήτων
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο ανθυποψήφιός του Νίκος Νικολαΐδης διαμήνυσε ότι στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιλογές για τη Λεμεσό είναι δύο, είτε μένει στο παρελθόν, είτε προχωρά μπροστά, προς το μέλλον, τονίζοντας πως η Λεμεσός και οι δημότες χρειάζονται και θέλουν, μετά από δέκα χρόνια, την αλλαγή.

Ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε πως η Λεμεσός αποτελεί σήμερα μια πόλη δύο ταχυτήτων και δύο όψεων, όπου «υπάρχει το παραλιακό μέτωπο και υπάρχει και η ξεχασμένη Λεμεσός, η Λεμεσός των καθημερινών προβλημάτων και των παραμελημένων συνοικιών».

«Πίσω από τη βιτρίνα είναι ολόκληρες συνοικίες, από το Ζακάκι μέχρι την Αγία Φύλα που έμειναν πίσω, που εγκαταλείφθηκαν. Πίσω από τη βιτρίνα υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας, από το κυκλοφοριακό μέχρι την καθαριότητα, που είναι εδώ και χρόνια ακόμα άλυτα και μας ταλαιπωρούν», συμπληρώνει.

Η πρότασή μας, πρόσθεσε, στηρίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη τα καθημερινά προβλήματα, ενώ σημείωσε πως θεωρεί ότι η Λεμεσός πρέπει να στοχεύσει «με περισσότερη φαντασία» στα θέματα πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, να αξιοποιήσει με μεγαλύτερο δυναμισμό ευκαιρίες σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε, δε, ότι ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία και να δημιουργήσει έσοδα, ώστε να μειωθούν και οι δημοτικοί φόροι.

Νέα εποχή για τη Λεμεσό
Ερωτηθείς ποια είναι τελικά η ουσία, την οποίαν το ίδιο το προεκλογικό του σύνθημα καλεί τους δημότες να δουν, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως «η Λεμεσός χρειάζεται αλλαγή. Οι δημότες της Λεμεσού θέλουν αλλαγή. Μετά από 10 χρόνια, θέλουν αλλαγή. Μετά από 10 χρόνια είναι ώρα για μια νέα, ανανεωμένη δυναμική, για μια νέα εποχή για τη Λεμεσό».

Δήλωσε, ακόμη, πως η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις για παραπέρα ανάπτυξη και υπάρχουν διαφαινόμενες μεγάλες νέες ευκαιρίες στην οικονομική δραστηριότητα, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Η Λεμεσός, υπέδειξε, με την κατάλληλη διαχείριση, «μπορεί πραγματικά να απογειωθεί, να μπει σε μια νέα εποχή οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας», όμως, τόνισε παράλληλα πως είναι επιβεβλημένο η πόλη να λύσει ταυτόχρονα τα προβλήματα που υπάρχουν και να μην αφήσει τα κενά αυτά να διογκωθούν επικίνδυνα, ώστε να παρεμποδίσουν αυτήν τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η «ξεχασμένη Λεμεσός»
Πρώτη προτεραιότητα για τον Νίκο Νικολαΐδη, σε περίπτωση εκλογής του στο αξίωμα του Δημάρχου, θα είναι, όπως ανέφερε, «η ξεχασμένη Λεμεσός», για την οποίαν προτείνει ένα πενταετές πλάνο έργων, ξεχωριστά για καθεμιάν από τις συνοικίες, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο η αναβάθμιση των συνοικιών να εξαντλείται στις μικροεπιδιορθώσεις των δρόμων παραμονές εκλογών».

Στις προτεραιότητές του ακολουθεί το θέμα των υπηρεσιών του Δήμου, δηλαδή, «να λειτουργήσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα η μηχανογράφηση, να υπάρξει επίσπευση έκδοσης αδειών από τις υπηρεσίες και γενικότερα βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών».

Μια τρίτη προτεραιότητα για τον υποψήφιο Δήμαρχο Λεμεσού είναι η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, αφού, όπως ανέφερε, «ο Δήμος είναι ο πιο υπερχρεωμένος Δήμος της Κύπρου» και θα πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του για τη δημιουργία εσόδων.

Επίλυση του κυκλοφοριακού
Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται, επίσης, η επίλυση του κυκλοφοριακού και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, όπου, κατά τον ίδιο, «επιβάλλεται να υιοθετηθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις στη βάση ειδικών κυκλοφοριακών μελετών».

Παράλληλα, σημείωσε περαιτέρω, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις προτεραιότητές του, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα για στρατηγικό σχεδιασμό, για αξιοποίηση των νέων προκλήσεων στον τουρισμό, την ενέργεια, τη ναυτιλία και άλλους τομείς».

Θα πρέπει, συνέχισε, να προωθηθούν έργα στη βάση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καθοριστεί ολοκληρωμένη πολιτική για τα ψηλά κτήρια, να προωθηθεί η αναβάθμιση εμβληματικών χώρων της πόλης και ο Δήμος να επανακτήσει τον φυσικό του ρόλο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής στέγης. Ακόμη θα πρέπει, υπέδειξε, να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ, να γίνει επανεξέταση των δημοτικών τελών και μείωσή τους για τις ευάλωτες ομάδες.

Πόλη πρωτοπόρα
«Το όραμά μου», τόνισε, «είναι μια Λεμεσός πρωτοπόρα και ξεχωριστή, τόσο για τους ίδιους τους Λεμεσιανούς αλλά και για όλη την Κύπρο, «μια πόλη σύγχρονη, φιλική και ευαίσθητη προς τους πολίτες της. Σε αυτές τις εκλογές, οι δημότες της Λεμεσού έχουν μπροστά τους δύο επιλογές, η μια είναι μια παλαιοκομματική αντίληψη που θέλει τον Δήμαρχο να είναι εξαρτημένος από την κομματική συναλλαγή και η άλλη είναι μια σύγχρονη αντίληψη, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Δήμο Λεμεσού και το γεγονός ότι αναδείχθηκε σε μείζον προεκλογικό ζήτημα, είπε πως μέσα από αυτό αναδεικνύονται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, «από τη μια η φιλοσοφία του παρελθόντος, με πρακτικές οι οποίες αναζητούν προφάσεις και νομικίστικες δικαιολογίες για να καλύψουν μια πολιτική συμπεριφορά που είναι αντιδεοντολογική, μια συμπεριφορά που ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι παράνομη με βάση τη νομοθεσία, σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιείται με βάση τους κανόνες της πολιτικής ηθικής, και, από την άλλη, είναι η φιλοσοφία των καθαρών θέσεων, των καθαρών προθέσεων, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς δικαιολογίες σε θέματα χρηστής διοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα