Φόρουμ Φιλίας Ισραήλ- Ελλάδας-Κύπρου: Kοινές προκλήσεις και ευκαιρίες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα το Συνέδριο με τίτλο «Ένας Κόσμος σε μετάβαση» στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ με κυπριακή επίσης συμμετοχή. Το Συνέδιο διοργανώθηκε από την εβραϊκή οργάνωση B’nai B’rith World Center σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) του

Παντείου Πανεπιστημίου και σε αυτόι συμμετείχαν αξιόλογοι πανεπιστημιακοί, κρατικοί αξιωματούχοι, ερευνητές και δημοσιογράφοι.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φόρουμ υπήρξε σε μεγάλο βαθμό έμπνευση του διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου B'nai B'rith, Alan Schneider και η πρώτη συνάντηση έγινε στην Ιερουσαλήμ το 2019. Η B'nai B'rith είναι από τις  αρχαιότερες εβραϊκές οργανώσεις που προωθούν ανθρώπινα δικαιώματα  από το 1843. Η οργάνωση αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας φωνή για την προώθηση της εβραϊκής ενότητας και συνέχειας και είναι  ένθερμος υπερασπιστής του κράτους του Ισραήλ.

 

Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η πρώτη μέρα του Συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό του Καθηγητή Κώστα Υφαντή, επικεφαλής του Ι.ΔΙ.Σ, ενώ ακολούθησε ο Βουλευτής Καθηγητής Δημήτρης Κερίδης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ. Ομιλία απηύθυνε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας την βούλησή της Αθήνας να ενισχύσουν τις σχέσεις με σημαντικούς εταίρους στην περιοχή για να εργαστούν προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στον τουρκικό αναθεωρητισμό σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Σημαντική ήταν και η ομιλία του Daniel S.Mariaschin,  Διευθύνοντος Σύμβουλος της B’nai B’rith ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο γνωριμίας της ελληνικής και εβραϊκής ομογένειας στις ΗΠΑ.

 

Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν συνεδρίες με ακαδημαϊκούς και αναλυτές οι οποίοι εστίασαν στην «Επισκόπηση της Τριμερούς Σχέσης (Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας)», τις «Επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» κ αλλά και «Περιφερειακές εξελίξεις όπως οι Συμφωνίες του Αβραάμ, διπλωματικές επιδρομές και ανάλυση απειλών».

Διαβάστε επίσης: Φόρουμ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας - Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη

Ομιλητές εισηγήσεις 

Ενδεικτικά ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο υποστράτηγος (επ.) Yaakov Amidror, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και Ανώτερος Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλοι συμμετέχοντας ήταν ο Δρ Τσακίρης Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους και η επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η η ομιλία-εισήγηση του Δρ Γαβριήλ Χαρίτου, που διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν και είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΡΙΚ. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης προγράμματος σπουδών σε Ισραηλ-Κύπρο-Ελλάδα με τρόπο που να υπάρξει περεταίρω εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών και κατανόησης της κουλτούρας μεταξύ τους.

Άλλοι ομιλητές ήταν η Gallia Linderstrauss ειδική μεταξύ άλλων σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο Δρ Efai Retting που διδάσκει θέματα ενεργειας-γεωπολιτικής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο δημοσιογράφος Jonathan Spyer που ανέλυσε ζητήματα Μέσης Ανατολής και ο Amit Mor, οικονομικός αναλυτής ειδικος σε θέματα ενέργειας-περιβάλλοντος. 

Η σημασία του «Εastmed»

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ομιλίες το Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, και καθηγητή διεθνών Σχέσεων της Ελλάδας Άγγελου Συρίγου και του Πρέσβη του Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Συρίγος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία προωθεί τα αναθεωρητικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της Κύπρου και το πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους Τ/κ προκειμένου να αποσπάσει ενεργειακά οφέλη από την Κύπρο.

Ο κ. Αρμάνι είπε μεταξύ άλλων πως το EastMed θα πρέπει να εξετάζεται περισσότερο ως μια ιδέα και όχι απαραίτητα ως μια συγκεκριμένη διαδρομή. «Πρέπει να οικοδομήσουμε συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να είναι στρατηγικό πλεονέκτημα. Το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την ΕΕ, η συμβολή του στη σταθερότητα της Ευρώπης είναι άμεση και εμφανής.

Η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αυτοί είναι οι μελλοντικοί πυλώνες της αυξανόμενης συνεργασίας μας μαζί με την ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε.

Ομιλία του Πρέσβη του #Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι στη 2η συνάντηση του Israeli-Hellenic Forum του B’nai B’rith World Center που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το (Ι.ΔΙ.Σ) του Παντείου Πανεπιστημίου). "Η σχέση Ισραήλ-#Ελλάδας είναι ο πυλώνας της Ελληνο-Ισραηλινής εταιρικής σχέσης." pic.twitter.com/SpnaJNpJgr

Israel in Greece (@IsraelinGreece) June 29, 2022

Από αριστερά προς δεξιά B'nai B'rith CEO Dan Mariaschin; Ambassador Mark Regev; Greek Deputy Education Minister Angelos Syrigos; Israeli Ambassador to Greece Yossi Amrani; B'nai B'rith World Center Director Alan Schneider

Ομιλία έκανε και ο Efraim Inbar, Πρόεδρος του Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS), ο οποίος σκιαγράφησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις γεωπολτιικές προκλήσεις-επιπτώσεις στην περιοχή μας. Εξέφρασε την εκτίμησή του μάλιστα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε με μεγάλο βαθμό ως καμπανάκι αφύπνισης της Ε.Ε που χρειάζεται να εμβαθύνει την στρατιωτική της συνεργασία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα