Φόρος τιμής από Μακρόν για θάνατο Πρίγκιπα Χένρικ

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής σήμερα στον πρίγκιπα Χένρικ της Δανίας, που πέθανε χθες βράδυ, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση αυτού του Γάλλου αριστοκράτη, λάτρη του κρασιού και της ποίησης, στη "μακρά και αναλλοίωτη φιλία μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας".

"Γάλλος, γεννημένος στην Ταλάνς, διπλωμάτης καριέρας, λάτρης των ταξιδιών, εξαίρετος γνώστης της Άπω Ανατολής, ο Ανρί ντε Μονπεζά έγινε

Πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας μετά τον γάμο του με τη βασίλισσα Μαργκρέτε το 1967, προσηλωμένος πάντα στην προώθηση της μακράς και αναλλοίωτης φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας, δύο χώρες των οποίων η συμμαχία ουδέποτε διερράγη", αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωση.

"Μεριμνούσε κυρίως ώστε η γαλλική γλώσσα να χρησιμοποιείται στα Ανάκτορα και να συνεχίζει να διδάσκεται στη Δανία, κυρίως στο Λύκειο Prince Henri, το μεγαλύτερο γαλλικό Λύκειο στη βόρεια Ευρώπη, με 950 μαθητές".

Ο Χένρικ της Δανίας πέθανε το βράδυ χθες, Τρίτη, σε ηλικία 83 ετών, χωρίς ποτέ να λάβει τον τίτλο του βασιλιά μετά τον γάμο του με τη διάδοχο του θρόνου και μετέπειτα βασίλισσα τη Δανίας Μαργκρέτε Β'.

"Λάτρης των γραμμάτων και της τέχνης του ζην, ο πρίγκιπας είχε εκδώσει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα δανέζικα, κυρίως το Cantabile (2000), αλλά και απομνημονεύματα που γράφτηκαν με χιούμορ (Destin oblige, 1996), ακόμη και βιβλίο μαγειρικής, υπενθυμίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, ότι ο πρίγκιπας "φρόντιζε με πολλή αγάπη τον αμπελώνα του στο Chateau de Cayx, στην περιοχή Λοτ", της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που "με θλίψη" πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρίγκιπα, και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν, απέστειλαν "τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στη βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄, στους γιους του, Φρέντερικ και Γιόακιμ, στα εγγόνια του και στον λαό της Δανίας", τονίζει το προεδρικό μέγαρο.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα