Φ.Μογκερίνι: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι, εξεδήλωσε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση της, ότι παραμένει "σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".

Η δήλωση αυτή έγινε δύο χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτές τις πράξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν άμεσο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια,

με σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή έννομη τάξη που διαφυλάσσει την ενότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών", τονίζει η ύπατη εκπρόσωπος από τις Βρυξέλλες, μετά από την απόφαση της Συνόδου των 28, πάνω σε αυτό το θέμα.

Η κα Μογκερίνι τόνισε ότι "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της μη αναγνώρισης, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, περιοριστικά μέτρα".

Η ΕΕ απευθύνει νέα έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων μη αναγνώρισης, σύμφωνα με το ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η κα Μογκερίνι έκανε λόγο για στέρηση της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεστε ειρηνικώς, της ελευθερίας θρησκεύματος και πεποιθήσεων και τη δίωξη των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, ιδίως των Τατάρων της Κριμαίας.

Κατά την ύπατη εκπρόσωπο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το αίτημα να απαγορευθούν οι δραστηριότητες του αυτοδιοικούμενου φορέα των Τατάρων της Κριμαίας «Mejlis», ως εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνές δίκαιο. Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρει ότι ο Olegh Sentsov και ο Oleksandr Kolchenko, που κρατούνται και έχουν καταδικαστεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, "θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ουκρανία".

"Η πλήρης, ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των διεθνών φορέων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας", καταλήγει η κοινή θέση των 28 για το ζήτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα