Φινλανδία: Ανησυχία για αγορά νησιού από επιχειρηματία με κυπριακό διαβατήριο

Ανησυχία προκάλεσε η πώληση ενός μεγάλου νησιού σε στρατηγικής σημασίας περιοχή στη Φινλανδία σε έναν Ρώσο ολιγάρχη, αναφέρει σε δημοσίευμα η Euractiv.

Σύμφωνα με τη Euractiv το 2020 ο Igor Kesaev, νούμερο 727 στη λίστα του Forbes, αγόρασε ένα μεγάλο νησί στα ανατολικά της Φινλανδίας. Χρησιμοποιώντας το κυπριακό του διαβατήριο, ο μεγιστάνας φέρεται να παρέκαμψε τη διαδικασία εξουσιοδότησης που απαιτείται για μια τέτοια συναλλαγή από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο εν λόγω

επιχειρηματίας ελέγχει περίπου το 70% της αγοράς καπνού στη Ρωσία, ενώ φέρεται να σχετίζεται με εμπόριο όπλων. Σύμφωνα με τα Global Intelligence Files που δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, ο Kesaev είχε στενούς δεσμούς με τη μαφία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB και GRU.

Αυτές οι αναφορές έχουν ανησυχήσει το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας λόγω των υποψιών ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τους ολιγάρχες για να πετύχει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς του σκοπούς. Η Euractiv αποκαλύπτει ότι μετά την αγορά κατασκευάστηκαν κτίρια και χώρος προσγείωσης ελικοπτέρου, τα οποία δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νησί στην ανατολική Φινλανδία. Ο νόμος επιτρέπει την απαλλοτρίωση εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Pandora Papers: Αναφορά στον Κύπριο που «έδιωξε» τον Τραμπ από τον Παναμά

Keywords
Τυχαία Θέματα