Φιάλα: Έτοιμη η Τσεχική Προεδρία ΕΕ για διάλογο για λειτουργικές λύσεις

Η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει έναν ενεργό ρόλο και να επικεντρωθεί σε έναν ανοικτό διάλογο για να βρεθούν λειτουργικές λύσεις και συμβιβασμοί, σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δήλωσε, την Τετάρτη το πρωί, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Ο κ. Φιάλα παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις βασικές προτεραιότητες της  τρέχουσας Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ, που είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η

μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, η ενεργειακή ασφάλεια, οι αμυντικές ικανότητες και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η στρατηγική ανθεκτικότητα  της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της ΕΕ στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ανοικοδόμησή της χώρας μετά τον πόλεμο, καθώς και η ανάγκη για πλήρη απεξάρτηση της ΕΕ από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Πρωθυπουργός Τσεχίας είπε, μεταξύ άλλων, πως το σημαντικό επίτευγμα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν η ενωμένη δράση απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως υπήρξε μια ταχεία, σκληρή και ενωμένη αντίδραση.

Επεσήμανε πως τα έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν εγκρίθηκαν εύκολα και πως πολλές χώρες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν κάποιες θέσεις και συμφέροντά τους.

Δώσαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, δίδοντάς τους και ελπίδα για το μέλλον, ανέφερε ο Τσέχος Πρωθυπουργός.

Είπε πως πέραν του συμβατικού πολέμου η Ρωσία χρησιμοποιεί και τον υβριδικό πόλεμο και τροφοδοτεί την επισιτιστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση λόγω του πολέμου.

Ο κ. Φιάλα είπε πως η Ευρώπη έχει πολλές αποστολές και πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παρούσας κατάστασης, όπως ο πληθωρισμός και η επισιτιστική κρίση.

Θα πρέπει να έχουμε συμφωνίες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ πρέπει να βρει ισορροπημένες λύσεις και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ανέφερε.

Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις και να ξεπεραστούν οι διαφορές.

O κ. Φιάλα αναφέρθηκε στο σύνθημα της Τσεχικής Προεδρίας “Europe as a Task: Rethink, Rebuild, Repower” και ανέλυσε τις πέντε βασικές προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας όλους τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ.

Σημείωσε πως «θα επιμείνουμε σε μια ενωμένη και σθεναρή αντίδραση απέναντι στη Ρωσία. Θα θάλαμε να προσφέρουμε και στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό κύμα», είπε.

Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο και την αποκατάσταση της σταθερότητας, και εκεί θα παίξει καίριο ρόλο η ΕΕ, ανέφερε.

Επίσης, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και άνθρακα».

Η Τσεχική Προεδρία θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή μας ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πόρων, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως πρέπιε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, έχοντας ως μέλημα και τους περιβαλλοντικούς μας στόχους.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «θα πρέπει να ενισχύσουμε και την άμυνά μας και τις στρατιωτικές μας ικανότητες, καθώς και την κυβερνοασφάλειά μας». Σύμμαχος και εταίρος μας είναι το ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά, είπε.

Υπογράμμισε την ανάγκη για ανθεκτικότητα και ευρωστία της ευρωπαϊκής οικονομίας και είπε πως η ΕΕ θα πρέπει να έχει ηγετική θέση στην τεχνολογία και στη βιομηχανία και να απαλλαγεί από την υπερβολική γραφειοκρατία.

Θα πρέπει να συντμήσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και να ενισχύσουμε την οικονομία της αγοράς, ανέφερε.

Επεσήμανε, ακόμη, τη σημασία της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών για αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Θα πρέπει να προασπίσουμε τις αξίες και τις αρχές μας, είπε.

Σημείωσε, ακόμη, τον καλπάζοντα πληθωρισμό που υπάρχει και είπε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε τις ανάγκες των πολιτών.

Πιστεύω ότι θα βγούμε πιο ισχυροί από αυτές τις κρίσεις, σημείωσε καταλήγοντας ο Τσέχος Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας είναι κάτι το επείγον που θα πρέπει να αναλάβουμε.

Θα οργανώσουμε μαζί με τη G7 μετά το καλοκαίρι μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου. Είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση η ανασυγκρότηση. Πρέπει να φροντίσουμε να κερδίσει την ειρήνη η Ουκρανία, σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και για προμήθεια φυσικού αερίου από αξιόπιστες πηγές.

«Πρόοδος σημειώνεται. Όμως όλα αυτά θα τα πετύχουμε αν επιταχυνθεί και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

Επεσήμανε πως τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα, σημειώνοντας πως «θέλουμε να επενδύσουμε στην πιο ασφαλή και βιώσιμή λύση που είναι οι ΑΠΕ, που θα μας απεξαρτήσουν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, και είναι πολύ πιο καθαρές πηγές ενέργειας».

Σημείωσε πως 12 κράτη μέλη πλήττονται άμεσα από μερική ή ολική διακοπή παροχή φυσικού αερίου και πως η Ενέργεια χρησιμοποιείται από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ως όπλο.

«Θέλουμε αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προστασία της εσωτερικής αγοράς και της αλυσίδες εφοδιασμού. Να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο αλλά ελπίζοντας για το καλύτερο. Η ενότητα θα είναι το κλειδί της επιτυχίας», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Σημείωσε, ακόμη, πως οι επενδύσεις παραμένουν κλειδί για μια πράσινη ψηφιακή ανθεκτική οικονομία.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, υποδεχόμενη τον Τσέχο Πρωθυπουργό, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «αναλαμβάνετε την Προεδρία σε ένα σημείο καμπή, τη στιγμή που θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα για το κοινό μας μέλλον».

Είπε, ακόμη, πως η Τσεχική Προεδρία μπορεί να βασίζεται στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να υπάρξει πρόοδος στα διάφορα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιάλα, Έτοιμη, Τσεχική Προεδρία ΕΕ,fiala, etoimi, tsechiki proedria ee