Φεύγει «πυροβολώντας» η GRECO

Αναζητείται διέξοδος από την κρίση στη Δικαιοσύνη.

Στην επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκει να συμβάλει η ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, γνωστή ως "GRECO".

Το κλιμάκιό της, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για σειρά επαφών, πυροβολεί ολόκληρη την πολιτεία για μη εφαρμογή υποχρεωτικών συστάσεών της στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Αυτός ο κώδικας δεν περιλαμβάνει κανονισμούς, είναι απλά μια δέσμη Αρχών. Δεν αναζητούμε μόνο Αρχές, αλλά και εφαρμογή τους. Αναζητούμε ένα λεπτομερή κώδικα

δεοντολογίας, με ενημερωτικό φυλλάδιο», ανέφερε ο ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΣτΕ κατά τη Διαφθοράς (GRECO), Μαρίν Μαρσέλα.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της GRECO επανέλαβε πως δεν εφαρμόστηκε καμία από τις τέσσερεις υποχρεωτικές συστάσεις της ομάδας κρατών για τη Δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δικαστική εξουσία της Κύπρου έχει υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνο να είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη, αλλά και να φαίνεται ότι είναι», είπε.

Η "GRECO" θέτει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεών της για τη δικαιοσύνη.

«Ευχόμαστε να εφαρμοστούν τον Ιούνιο, αν και η προθεσμία λήγει τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη περί οικογενειοκρατίας στη δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της "GRECO" ανέφερε πως η ομάδα κρατών δεν είναι ανακριτική για να τις διερευνήσει. Θα πρέπει, όμως, πρόσθεσε, να ληφθούν υπόψη για επίσπευση των αλλαγών.

Η "GRECO" επισημαίνει πως ούτε οι συστάσεις της για τους βουλευτές έχουν υιοθετηθεί πλήρως.

«Έχουμε δημοσιοποιήσει οκτώ συστάσεις για τους βουλευτές. Κάποιες έχουν εφαρμοστεί μερικώς, κάποιες καθόλου», είπε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της GRECO.

To κλιμάκιο της "GRECO" είχε συναντήσεις το πρωί με το Ανώτατο Δικαστήριο και ακολούθως με την Ένωση Δικαστών. Χθες, πέραν της συμμετοχή του σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, το κλιμάκιο είχε συναντήσεις με τους Γενικό Εισαγγελέα, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και Υπουργό Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρει πως η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της GRECO.

"Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αναγνωρίστηκε από όλους, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία, ώστε τα νομοσχέδια και άλλα μέτρα να προωθηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη", ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός αναφέρει το κλιμάκιο της GRECO εξέφρασε ικανοποίηση, για τις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα