«Φάρος ειρήνης» η Κύπρος

Είναι ξεκάθαρο ότι το έδαφος κινείται και υπάρχει πραγματική πρόοδος, τόνισε ο Τζον Κέρι
Η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να περιέχει ασάφειες και κενά, συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Τζον Κέρι

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτήν τη φορά η εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα αποδώσει καρπούς παρουσιάστηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στις δηλώσεις που έκανε στον

χώρο του κέντρου Fulbright στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Ο κ. Κέρι μίλησε για χειροπιαστή πρόοδο, λέγοντας πως η λύση είναι κοντά.
«Τους τελευταίους μήνες κινείται το έδαφος, υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος. Είμαι περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ ότι η λύση είναι κοντά», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες και στηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ για επίτευξη λύσης, στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.\


Έκανε, επίσης, αναφορά στο σταθερό ενδιαφέρον τόσο του ιδίου όσο και του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες τις προκλήσεις του νησιού και πως ενεπλάκη στη διαδικασία με διάφορους τρόπους.
Δήλωσε, ακόμη, εντυπωσιασμένος από τους δύο ηγέτες, καθώς, όπως είπε, διέκρινε πως εργάζονται και οι δύο σκληρά για την ειρήνη. Πραγματικά, τόνισε, «αξίζουν της στήριξής μας».

Πολλαπλά οφέλη από τη λύση
O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε πως η λύση θα έχει πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι θα αποτελέσει αιτία προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί, ενώ είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει περιφερειακό κέντρο ενέργειας και φάρος ειρήνης σε μιαν ασταθή περιοχή του κόσμου.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα εκτιμήσετε πόσο ο κόσμος χρειάζεται ένα νησί της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας στη Μεσόγειο αυτήν τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να στηρίξει την επίτευξη μιας λύσης, προσθέτοντας πως αυτό το βάρος δεν πρέπει να το επωμιστούν μόνο οι Κύπριοι.

Πριν από τις δηλώσεις του, ο Τζον Κέρι παρακολούθησε για λίγο αγώνα καλαθόσφαιρας, στον οποίο συμμετείχαν νεαροί Ε/κ και Τ/κ καλαθοσφαιριστές των Peace Players. Ο ίδιος δήλωσε πως καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να μπουν οι διαφορές του παρελθόντος στο περιθώριο, όμως, είπε, υπάρχει πλέον το πάθος σε όλους για ειρήνη.

Ξεκάθαρη λύση
Θετική και παραγωγική χαρακτήρισε, με ανάρτηση στο Twitter, τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι συζήτησαν τα θέματα των διμερών σχέσεων, του Κυπριακού και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που διήρκεσε πέραν του αναμενομένου (κράτησε γύρω στη μία ώρα), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπέδειξε ότι η λύση, προτού συμφωνηθεί, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, χωρίς ασάφειες και κενά, ώστε να είναι πραγματικά βιώσιμη. Θέση με την οποία συμφώνησε πλήρως η κυπριακή πλευρά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε, επίσης, η οικονομική πτυχή της λύσης, καθώς και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Η κυπριακή αντιπροσωπία έθεσε το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της ανάγκης όπως η Τουρκία επιδείξει καλή θέληση στο πλαίσιο των συνομιλιών. Περαιτέρω, επισημάνθηκε η ανάγκη όπως το θέμα του κόστους της λύσης διασαφηνιστεί προτού υπάρξει συμφωνία.

Στην ατζέντα ήταν και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο. Τονίστηκε ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας και έγινε αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών για ασφάλεια στην περιοχή στο πλαίσιο των διμερών τους σχέσεων.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική θέση είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις για ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος της ΕΕ.

Δείπνο - συζήτηση του Κυπριακού
Αμέσως μετά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στην οικία της, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στο δείπνο παρακάθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης ήταν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Να σημειωθεί, πως το αυτοκίνητο του Αμερικανού ΥΠΕΞ καθώς και όλα τα αυτοκίνητα της συνοδείας του δεν έφεραν τα διακριτικά των ΗΠΑ κατά τη μετάβαση στα κατεχόμενα.

Χρήσιμη η συνάντηση με Κέρι, δήλωσε ο Ακιντζί
Πολύ χρήσιμη και περιεκτική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Υπουργό Τζον Κέρι (διήρκεσε γύρω στα 40 λεπτά) ο Μουσταφά Ακιντζί. «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και περιεκτική, μια καλή συνάντηση, για το μέλλον της Κύπρου», δήλωσε, ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο κ. Κέρι επιβεβαίωσε τη βούληση και αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η υποστήριξη στη διαδικασία από μια τόσο σημαντική χώρα, όπως οι ΗΠΑ, είναι σημαντική για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, Τουρκίας-ΕΕ και μεταξύ μιας πιθανής ομόσπονδης Κύπρου και της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν στα οικονομικά και διευκρίνισε ότι δεν περίμεναν να ανακοινωθεί κάποιο ποσό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη, ότι αυτό θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Τεχνική η βοήθεια του ΔΝΤ στην Κύπρο
Το μακροοικονομικό πλαίσιο, τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα και τα στατιστικά της Κύπρου μετά τη λύση συμπεριλαμβάνονται στην τεχνική βοήθεια που θα προσφέρει το ΔΝΤ.
Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κληθείς να ενημερώσει για το έργο της ομάδας του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα