Φάρμακα: Νέα στοιχεία για τον πόλεμο εξουσιών στο Υπ.Υγείας

Tα πάνω κάτω στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την κατάσταση στον τομέα των φαρμάκων, φέρνουν τα όσα ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στο Σίγμα.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων προκύπτει από έναν πόλεμο εξουσιών, που τα τελευταία χρόνια υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αφαίρεση εξουσιών από την Επιτροπή Φαρμάκων. Εξουσίες, τις οποίες παραχώρησε στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

Επομένως, αυτός ο πόλεμος εξουσιών ακμάζει μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεων του Υπουργείου.

Το

χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι αυτός ο πόλεμος, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεφύγει, έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Υποδείξεις από τον Γενικό Ελεγκτή

Στο όλο ζήτημα εμπλέκεται και ο Γενικός Ελεγκτής, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα η αφαίρεση των εξουσιών από την επιτροπή φαρμάκων έγινε κατόπιν ρητών υποδείξεων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας υπάρχει η σύμφωνος γνώμη του Γενικού Ελεγκτή. Μάλιστα, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, πριν την απόφαση, διακινούσαν ένα ποσό της τάξης των 92-93ων εκατομμυρίων ευρώ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι κύκλοι αυτοί έχασαν το έρεισμά τους από το ποσό αυτό που δαπανάται για τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν σκόπιμα, είτε παίρνοντας άδειες για να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε επικαλούμενοι ασθένειες, είτε προφασιζόμενοι διάφορα νομικά κωλύματα, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει η διαδικασία, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών 5 εκ. ευρώ

Από την πιο πάνω δαπάνη, ποσό 5 εκατ. ευρώ φαίνεται να επιστρέφεται στο Υπουργείο Οικονομικών ως αχρησιμοποίητο ποσό.

Σύμφωνα με πηγή του Σίγμα με αυτά τα 5 εκατ. ευρώ οι περισσότεροι ασθενείς, με τα σπάνια νοσήματα, θα εξασφάλιζαν αυτό που τους οφείλει η πολιτεία. Κι όμως αντί τούτου, το κονδύλι στάληκε πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα