Φάκελος Καύσιμα: Τσουνάμι αυξήσεων χτυπά το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών

Σε φαύλο κύκλο αυξήσεων και ανατιμήσεων εγκλωβίζονται τα νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται βαριά από το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων, που αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο 15νθήμερο. Οι φόβοι για καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών επιτείνονται, καθώς αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων σε ρεύμα κι άλλα βασικά αγαθά.

Σε δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για λογαριασμό της "Σημερινής", το 74% των πολιτών θεωρούν αδικαιολόγητες τις αυξήσεις στα καύσιμα, αν και είναι βαθιά

εμπεδωμένη η αντίληψη ότι η άνοδος στις τιμές των καυσίμων θα φέρει τσουνάμι ανατιμήσεων και στα υπόλοιπα αγαθά. Αίσθηση  προκαλεί και η παραδοχή του 58% των ερωτηθέντων ότι έτυχε να φτάσουν και στο σημείο να μην έχουν χρήματα να βάλουν βενζίνη. Η ακτινογραφία της πορείας των τιμών, πάντως, καταμαρτυρεί πως το κόστος των καυσίμων σήμερα έχει ξεπεράσει τα επίπεδα τιμών προ της πανδημίας.

Λύση στις φθηνότερες και περιβαλλοντικά φιλικότερες μετακινήσεις θα μπορούσε να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία προκρίνουν ένας στους δύο πολίτες, πλην όμως το κόστος αγοράς τους είναι απαγορευτικό.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα