Φάκελος: Η άνιση... «ισότητα» των φύλων

Παρά τους αγώνες των γυναικών για εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών ανέλιξης και παρά τα όποια σημαντικά βήματα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, το χάσμα ανδρών και γυναικών παραμένει, έως και σήμερα, αγεφύρωτο στους χώρους εργασίας, στην πολιτική, στην οικονομία, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην εν γένει κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα.

Η μειονεκτική θέση της γυναίκας, σε σχέση προς τους άνδρες, συνεχίζει να υφίσταται σε όλους τους τομείς, με την ΕΕ να επιχειρεί, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις,

να γεφυρώσει τις ανισότητες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών. Οι εργαζόμενες γυναίκες τείνουν να εργάζονται λιγότερες ώρες, εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και καταλαμβάνουν θέσεις κατώτερου επιπέδου απ’ ό,τι οι άνδρες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στους μισθούς και τις αποδοχές. Παράλληλα, σημαντική υποεκπροσώπηση των γυναικών παρατηρείται και σε πολιτικές και διευθυντικές θέσεις, καθώς και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ σ’ αυτόν  τον τομέα,  παρότι τα τελευταία χρόνια, στους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, είδαμε μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, ενώ και για πρώτη φορά γυναίκα στην Προεδρία της Βουλής. Έξαρση παρατηρείται, επίσης, στα περιστατικά ενδο-οικογενειακής βίας κατά των γυναικών, στις γυναικοκτονίες και στους βιασμούς ή απόπειρες βιασμού γυναικών τα τελευταία τρία χρόνια στην Κύπρο, αν και, στον τομέα αυτό, η χώρα μας παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Για το θέμα μιλούν στη «Σ» πέντε βουλεύτριες της κυπριακής Βουλής, εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά και τις εισηγήσεις τους για τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε η ισότητα των δύο φύλων να καταστεί ουσιαστική και πραγματική.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα