«Χειροπέδες» στον Ερντογάν από ΗΠΑ – ΔΝΤ

Σε μιαν αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και τεχνητή σταθερότητα, προκειμένου να διασώσει την τουρκική λίρα και την οικονομία της χώρας από την κατάρρευση, αποδύεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και ΔΝΤ σφίγγουν ολοένα την θηλιά γύρω από τον λαιμό της Τουρκίας, περιορίζοντας τις επενδύσεις, ως απότοκο της επιτεινόμενης οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Η

οδυνηρή πραγματικότητα της τουρκικής οικονομίας, που απειλεί την ίδια την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, εξωθεί τον Τούρκο Πρόεδρο, για άλλη μια φορά, προς την αγκαλιά του Κατάρ, με την προσδοκία να εξεύρει σανίδα σωτηρίας στα δισεκατομμύρια του αραβικού εμιράτου. Κι αυτό, γιατί, εάν ο νέος μηχανισμός στήριξης της λίρας, επί τη βάσει του οποίου συνδέονται τα κέρδη από τις καταθέσεις με το δολάριο, αποτύχει, και αν δεν αποδώσει η προσδοκία για επενδύσεις, ο Ερντογάν θα κινδυνέψει να βρεθεί με τα χέρια δεμένα από τις χειροπέδες που θα του περάσουν οι ΗΠΑ, μέσω του ΔΝΤ, για να γλιτώσει η Τουρκία την πτώχευση.                     

Οι εξελίξεις θέτουν επί τάπητος και το θέμα της «επόμενης μέρας» στην καθόλου αποκλειόμενη μετά Ερντογάν εποχή, με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο, αφού μια ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία θα επανατάξει, κατά το μάλλον ή ήττον, την χώρα στον δυτικό προσανατολισμό της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Ελληνισμό. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα