Έξω φρενών με ΥΠΠ γονείς παιδιών ειδικών ικανοτήτων για δικαιολογητικά

Την έντονη αντίδρασή τους με αφορμή την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας εκφράζουν γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες. Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του χθες, ζητούσε υποχρεωτικά δικαιολογητικά από τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς να λάβουν τα εν λόγω

δικαιολογητικά για τα παιδιά τους.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 20/5 στις 16.25

«Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με τη φοίτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων και η φοίτηση μαθητών/τριών στις τάξεις συνδυάζεται με την εφαρμογή Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, ειδικότερα όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες, ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και προσαρμογής, των οποίων οι ανάγκες εξυπηρετούνται από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς, θα πρέπει να ληφθούν κάποια ειδικά ή ενισχυμένα προστατευτικά μέτρα, προτού παρουσιαστούν στα σχολεία για φοίτηση.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), μετά από συνεννόηση και καθοδήγηση από το Υπουργείο Υγείας, ανακοινώνει ότι θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

- Συστήνεται ειδική επιτροπή στο ΥΠΠΑΝ με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών από το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα εξετάσει τις διάφορες περιπτώσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα προστατευτικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να ισχύσουν.

- Οι γονείς/κηδεμόνες με παιδιά σε αυτές τις κατηγορίες υποβάλλουν ιατρική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού για την κατάσταση της υγείας τους. Στη βάση αυτών των στοιχείων η ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για τη δυνατότητα φοίτησης κάθε παιδιού, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν.

- Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που αποφασίζεται η συνέχιση της φοίτησης των παιδιών αυτής της κατηγορίας στο σχολείο, διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος των παιδιών και των εκπαιδευτικών για COVID-19.

- Η πιο πάνω διαδικασία ισχύει και για τα παιδιά που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία.

- Θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες τόσο προς τους γονείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και προς το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, όπως και ανακοινώσεις σχετικά με ενδεχόμενη επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων».

Γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο και σε επίσημες ανακοινώσεις ως οργανωμένα σύνολα αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην εν λόγω οδηγία χθες το απόγευμα γιατί στην ουσία τα παιδιά τους δεν είναι ευπρόσδεκτα στις σχολικές μονάδες που επαναλειτουργούν σήμερα 21/5.

Δελτίο τύπου Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ΜΑΖΙ

«Σήμερα που ανοίγουν τα σχολεία, θα απουσιάζουν τα παιδιά των Ειδικών Μονάδων και των Ειδικών Σχολείων

Η απουσία τους δεν θα είναι τυχαία, επειδή το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός αποφάσισαν να εφαρμόσουν, την προηγούμενη μέρα της επανέναρξης των μαθημάτων, μια διαδικασία πολύπλοκη η οποία απαιτεί αρκετό τρέξιμο εκ μέρους των γονιών και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Το έκαναν επίτηδες για να μην πάνε τα παιδιά με αναπηρίες στα σχολεία τους. 

Αξίζει κάποιος να λάβει υπόψη του ότι αυτή η διαδικασία, δεν είναι σχεδιασμένη για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά για τα παιδιά με αναπηρίες και στέλνει το μήνυμα ότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι άρρωστα. Αυτό μπορεί και να ονομαστεί ρατσισμός. Οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έτσι νοιώθουν.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεσα από τους υπουργούς του όπως μεριμνήσουν και για τους μαθητές με αναπηρίες προσφέροντας τους ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θεραπείες που χρειάζονται, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, κλπ.

Επιπρόσθετα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεριμνήσει  όπως λειτουργήσει το θερινό σχολείο. Μετά από δύο μήνες κλεισίματος στο σπίτι, οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έχουν κυριολεκτικά φτάσει στα όρια τους. Τα κρησφύγετα έχουν γίνει φυλακές. 

Επειδή δεν πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα ούτε τον Σεπτέμβρη, με αυτή την ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει πιθανότητα, με την νέα σχολική χρονιά θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι εκπαίδευσης των παιδιών είτε φοιτούν στις μονάδες είτε στα ειδικά σχολεία.

Η ευθύνη για την σημερινή απουσία των παιδιών με αναπηρίες από τα σχολεία ανήκει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πρόεδρε Αναστασιάδη, άνοιξε τα κρησφύγετα φυλακές να βγουν οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες».

Γιούλα Πιτσιάλη, Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες

Η κ.Πιτσιάλη δημοσιεύει φωτογραφία από γραπτό μήνυμα που έλαβε γονέας παιδιού που έχει συνοδό.

«Αναφορικά με τη φοίτηση του παιδιού λόγω της ανάγκης για συνοδό το ΥΠΠΑΝ ζητά ιατρική αξιολόγηση της κατάστασής του παιδιού ώστε να εξεταστεί από την ιατρική επιτροπή του Υπουργείου και να επιτραπεί η φυσική του παρουσία στο σχολείο λαμβάνοντας υπόψη πρώτα απ' όλα την ασφάλεια του παιδιού», αναφέρει το μήνυμα.

«Ενημέρωση σήμερα το πρωί από Διευθυντή Σχολείου σε γονέα παιδιού γενικής τάξης Δημοτικού σχολείου , το οποίο δεν έχει θέματα υγείας και δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες να μην πάρει το παιδί του σχολείο.. Γιατί έχει συνοδό.. Επίλογος ..Για το καλό του... να μείνει σπίτι .. Αίσχος!»

Keywords
Τυχαία Θέματα