Έξι προσχέδια ψηφισμάτων ενέκρινε η ΑΚΣ

Η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), ενέκρινε ομόφωνα έξι προσχέδια Ψηφισμάτων, τα οποία θα προωθηθούν προς υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο Ολομέλειας της Συνέλευσης, περί τα τέλη του φθινοπώρου.

Οι εργασίες της ΑΚΣ, η οποία συνεδρίαζε από χθες υπό την προεδρία του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη, ως εκ της ιδιότητάς του ως Προέδρου της Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Συνέλευσης, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στο Πισσούρι της Λεμεσού.

Ανακοίνωση της Βουλής

αναφέρει ότι την Επιτροπή απασχόλησαν ζητήματα ενέργειας, βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, καθώς και θέματα που αφορούν ευρύτερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην Ασιατική ήπειρο.

Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα έξι προσχέδια Ψηφισμάτων, τα οποία θα προωθηθούν προς υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο Ολομέλειας της Συνέλευσης, περί τα τέλη του φθινοπώρου. Τα Ψηφίσματα αναφέρονται στις προσπάθειες ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, στον συντονισμό των εθνικών κοινοβουλίων της ΑΚΣ για περιβαλλοντικά θέματα, στη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, στις προσπάθειες για άμβλυνση της φτώχειας, στον ρόλο των κοινοβουλίων μελών της ΑΚΣ στην υποστήριξη και εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής, συνεδρίασε, επίσης, η Συμβουλευτική Ομάδα για την Ενέργεια, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Κουβέιτ και συζήτησε, μετά από σχετική παρουσίαση, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και του ρόλου της στην αειφόρο ανάπτυξη στην Ασία.

Σημαντική θεωρείται η απόφαση της Επιτροπής για δημιουργία δύο ακόμα συμβουλευτικών ομάδων, που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση του έργου της. Με πρόταση της ρωσικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την εξέταση χρηματοδοτικών ευκαιριών και εργαλείων προς ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενώ με πρόταση της ιρανικής αντιπροσωπείας, δημιουργήθηκε άτυπη ομάδα για εξέταση των προβλημάτων της υδατικής κρίσης στην Ασία, ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ινδίας και του Κουβέιτ, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τον συντονισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Επιτροπής, αλλά και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τα εν λόγω κράτη.

Το βράδυ, ο κ. Τορναρίτης θα παραθέσει αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή των συνέδρων, αφού προηγηθεί ξενάγησή τους σε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Πάφο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα