Εξετάζουν καθιέρωση ειδικού εισηγητή για ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία

Η Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι έχει εντείνει την καταστολή των αντιπολιτευόμενων, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την καθιέρωση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θητείας ειδικού εισηγητή που θα είναι επιφορτισμένος με την επιτήρηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με κείμενο που αφορά την κατάσταση

των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι 47 χώρες μέλη του του υψηλότερου οργάνου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα εξετάσουν εντός της ημέρας σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η πλειονότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο ζητείται η σύσταση εντολής ειδικού εισηγητή για τη Ρωσία.

Το θέμα αυτό είχε ήδη τεθεί στο τραπέζι από τις χώρες μέλη της ΕΕ κατά την προηγούμενη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το καλοκαίρι, αλλά δεν είχε υπάρξει συναίνεση όσον αφορά ένα χρονοδιάγραμμα δράσης.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Μάιο έρευνα σε υψηλό επίπεδο για τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες πιέσεις ασκούνται για να ενδιαφερθεί το όργανο αυτό των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη Ρωσία.

Στις 12 Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία και 8 άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν κοινή επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ ζητώντας τους να πάρουν την πρωτοβουλία για μια απόφαση που θα έχει στόχο την σύσταση εντολής ειδικού εισηγητή για τη Ρωσία.

Τονίζοντας ότι οι Ρώσοι "αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μαζικής καταστολής στη χώρα τους", οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ένας ειδικός εισηγητής θα μπορούσε "να συλλέξει, να αναλύσει και να παρουσιάσει με ανεξάρτητο τρόπο πληροφορίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία".

Σύμφωνα με τις μκο, ένας ειδικός εισηγητής "θα μπορούσε να μιλήσει με πυγμή κατά των αυξανόμενων περιορισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και εξ ονόματος αυτών που είναι θύματα εκφοβισμού, παρενόχλησης και απειλών αντιποίνων για την μαχητικότητά τους ή την δουλειά τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η προσωρινή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα Αλ Νασίφ επέκρινε κυρίως τους "εκφοβισμούς" στη Ρωσία που υφίστανται οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και τις διάφορες "μορφές λογοκρισίας" που υπάρχουν στη χώρα.

Η Μόσχα απάντησε επιτιθέμενη στην αυξανόμενη "μεροληψία" του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Μόσχα, η οποία εγκατέλειψε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ώρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφιζε για την αποπομπή της πριν από μερικούς μήνες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, διαθέτει ωστόσο καθεστώς παρατηρητή και, υπό αυτήν την ιδιότητα, μπορεί να εκφραστεί στο Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξετάζουν, Ρωσία,exetazoun, rosia